Srđan Savić, Foto: Printscreen/YouTube/Južne vesti

Pošto je procenjeno da u avgustu neće biti povoljna epidemiološka situacija za održavanje Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti", mi ćemo pokušati da nađemo termin u septembru, kaže direktor festivala Srđan Savić nakon odluke Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu da zabrani održavanje svih manifestacija u ovom gradu.

– Odloženi su festivali u Puli i na Paliću. Ne znamo šta će biti sa Vrnjačkom Banjom i moramo da vodimo računa da ima i drugih manifestacija u Nišu i šire koje su planirane za septembar ili će biti pomerene za septembar – navodi Savić za portal Nova.rs.

Savić kaže da će 15. avgusta proceniti da li će moći da organizuju Filmske susrete u septembru.

– Sve zavisi od epidemiološke situacije, mera Vlade Srbije i odluke kriznog štaba. Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo. To što jedne godine eventualno neće biti organizovana neka manifestacija, ona sigurno neće biti zaboravljena, zapostavljena i ignorisana naredne godine, niti će izgubiti na dignitetu, kvalitetu i značaju. Jednostavno se prilagođavamo, jer je zdravlje ljudi iznad svega – naglašava Savić.

Direktor „Filmskih susreta“ kaže i da će na nekoj od narednih sednica Saveta razmotriti održavanje onlajn izdanja, mada lično nije za to.

– Nisam pristalica organizacije na taj način, jer se gubi smisao, duh i atmosfera – smatra Savić i podseća da je otkazan i Kanski filmski festival.

– Te manifestacije se rade zbog posetilaca i interakcije između posetilaca i gostiju – dodaje Savić.

On podseća i da su „Filmski susreti“ sedamdesetih i osamdesetih godina organizovani krajem avgusta i početkom septembra.

– Tada je procenjeno da je to najpogodiniji termin za organizaciju te manifestacije. Mi smo spremni da pokušamo u septembru, ali oktobar i novembar nisu opcija, jer su večeri tada hladne da bi festival bio održan na letnjoj pozornici. Mi ćemo biti u pripravnosti i ako bude i tračak mogućnosti za organizaciju u septembru, festivala će biti – ističe Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar