Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom akademiku - pesniku Milovanu Danojliću Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom akademiku – pesniku Milovanu Danojliću (1937-2022) održan je danas u Svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Program je realizovan u okviru Odeljenja jezika i književnosti, a o ličnosti i delu akademika Danojlića koji nas je napustio 22. novembra 2022. u 85. godini, govorili su dopisni član SANU Jovan Delić i dr Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

„Milovan Danojlić je sahranu shvatao kao prisan, tužan, intiman događaj koji treba da se zbude među najrođenijima, daleko od očiju i buke javnosti. Tiho je otišao u tišinu, mirno u smirenje, čak i bez oproštaja najbližih prijatelja“, istakao je Jovan Delić u svom govoru na komemorativnom skupu i naveo da je „ovaj neumorni svetski putnik dugo upokojen čekao na svoje poslednje putovanje, te je sahranjen 28. novembra 2022. u svojoj grobnici pokraj svoje crkve u rodnom mestu Ivanovci.

Vojislav Koštunica, Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom akademiku – pesniku Milovanu Danojliću Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

„Gubitak svakog pisca je apsolutno nenadoknadiv za kulturu jednog naroda“, ukratko je Aleksandar Jerkov istakao suštinu večnog odlaska Milovana Danojlića.

„Više simpozijuma i skupova bi bilo potrebno da opišemo tako veliku ulogu Danojlića u srpskoj književnosti i našoj sveobuhvatnoj kulturi. Danas za tako nešto ovde se nema dovoljno vremena. Danojlić je pisac sa opusom iza sebe preko 70 naslova, i sva dela su u različitim žanrovima, formama, bio je neverovatno raznolik u stvaralaštvu, radoznao“, opisao je Jerkov delo pokojnog književnika, koji je govorio da je „razumevanje pesništva prvorazredni čin i izraz za sebe“.

Odlomke pesme “Noćne tužaljke” iz zbirke poezije “Razgorevanje vatre” u izdanju Zadužbine Desanke Maksimović, govorio je veoma nadahnuto dramski umetnik – glumac Hadži Nenad Maričić.

Najpoznatije knjige Milovana Danojlića su „Neka vrsta cirkusa“, „Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima“, „Balada o siromaštvu“, i mnoge druge.
Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja od kojih kao NIN-ova nagrada za delo „Oslobodioci i izdajnici“ 1997. godine.

Matija Bećković, Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom akademiku – pesniku Milovanu Danojliću Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Takođe je bio laureat Oktobarske nagrade Beograda, Zmajeve nagrade, “Branko Ćopić”, “Isidora Sekulić”, “Desanka Maksimović”, “Mladost”, “Mlado pokoljenje”, “Neven”, Vitalova nagrada „Zlatni suncokret“, “Žička hrisovulja”, “Miloš Đurić” za prevodilaštvo, Nagrade “Pečat vremena” za književnost.

Među prisutnima na komemorativnom skupu bili su između ostalih i bivši predsednik Srbije Vojislav Koštunica i akademik Matija Bećković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar