Orkestar SNP-a Foto: V. Veličković

Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Luisa Gorelika iz Argentine gostovaće prvi put na 62. Festivalu „Ohridsko leto”. Koncert je zakazan za 19. juli, saopštili su iz ovog teatra.

„Ovo gostovanje pokazuje kvalitet operskih celina u SNP-u, jer samo izvođenje dela, koje će se naći na programu, zahteva izuzetnu muzičku pripremljenost svih izvođača, a publika će ovom prilikom uživati u koncertu gudačkog kamernog orkestra Opere SNP-a sa sopranom Marijom Jelić”, istakao je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

Na programu je ciklus pesama Bendžamina Britna „Les Illuminations” koji je, kako je naglasila Marija Jelić, jako zahtevan tehnički i interpretativno i do sad nije izvođen na festivalu.

Marija Jelić Foto: V. Veličković

„Pesme su veoma kontrastne ali pre svega emotivne i prate osećanja francuskog pesnika Artura Rimboda”, rekla je jedna od najistaknutijih srpskih operskih zvezda, koja je u prethodnoj godini nastupala sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hozeom Кurom, a održala je i solistički koncert u Кarnegi holu.

Dirigent Luis Gorelik rođen je 1963. u La Plati (Argentina). Sa samo 22 godine postavljen je za šefa-dirigenta Filharmonijskog orkestra Mendoze. Godine 1991. postao je stalni dirigent simfonijskog orkestra u Haifi u Izraelu, a ubrzo je pozvan da diriguje prestižnom Izraelskom filharmonijom. Bio je šef-dirigent Kamernog orkestra „Ašdod”, Simfonijskog orkestra u Konsepsionu u Čileu, Simfonijskog orkestra u Salti. Bio je šef-dirigent Argentinskog nacionalnog orkestra do 2018, a trenutno je muzički direktor Simfonijskog orkestra „Entre Rios”.

Bonus video: Karmina Burana – Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar