Ana Ristović Foto: Stanislav Milojkovic/Arhipelag

Nova knjiga pesama Ane Ristović "Tu" objavljena je u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.

Knjiga „Tu“ suočava čitaoca s mnoštvom elemenata svakodnevice u širokom rasponu od Mediterana do Kine, od Beograda do unutrašnjih svetova lirskog subjekta ove poezije.

Foto: Arhipelag

– Cela knjiga pesama Ane Ristović „Tu“ nastoji da osmisli, prepozna i izgovori to čudesno mesto za koje se, bez ostatka, može reći tu. To privilegovano mesto sabranosti i samopreispitivanja traži se u pesmama Ane Ristović i na moru i na kopnu, i u sebi i u svetu, i u daljini i u blizini, i u svakodnevici s kojom se mora i u snoviđenjima bez kojih se ne može ni u svakodnevici ni u poeziji, i u kineskim prizorima i u mediteranskim ili beogradskim vidicima. Pesnikinja poziva na sporost da bi se opazila punoća sveta, ali i da bi se jednako precizno opazili prizori praznine u njemu. I bez te njene preporuke, ova knjiga se čita sporo, sa zapitanošću koja traje, s prodornošću koja vas ne napušta, sa slikama koje ostaju – kaže Gojko Božović u recenziji knjige „Tu“.

Uzbudljive i raznolike slike ove poezije produžavaju se u knjizi pesama „Tu“ crtežima Ane Ristović koji stoje u najdubljoj vezi sa samim pesmama na koje se odnose.

Ana Ristović je objavila pesničke knjige: „Snovidna voda“ (1994), „Uže od peska“ (1997), „Zabava za dokone kćeri“ (1999), „Život na razglednici“ (2003), „Oko nule“ (2006), „P.S.“ (izabrane pesme, 2009), „Meteorski otpad“ (2013), „Nešto svetli“ (izabrane pesme, 2014), „Čistina“ (2015) i „Ruke u rukama“ (2019).

Dobitnica je nekoliko najuglednijih nagrada za poeziju: nagrade „Branko Miljković“, „Brankove nagrade“, nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Disove nagrade“ za kompletan pesnički opus, nagrade „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, kao i nemačke nagrade „Hubert Burda“ za mladu evropsku poeziju. Pesme Ane Ristović prevođene su na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika iz naše prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar