Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Od kulturnih onlajn događaja za četvrtak, 9. april, preporučujemo predstave "Skakavci" Biljane Srbljanović, "Ivanov" Čehova u režiji Tatjane Mandić Rigonat, "Očevi i oci" Ateljea 212, "Anika i njena vremena" po Andrićevim pripovetkama u režiji Ane Đorđević i razgovor Srećka Horvata i Olivera Frljića u okviru Filozofskog teatra.

FILM
Program onlajn filmskog festivala “Moj OFF” počinje u 9 sati selekcijom “Velikani filma” i filmom “Osam i po“ Federika Felinija iz 1963. godine o reditelju Gvidu (Marčelo Mastrojani) koji treba da otpočne snimanje filma, ali ima kreativnu blokadu i počinje da preispituje sebe, svoj život i žene koje voli.

Nastavlja se od 12 sati dokumentarcem „Felini, ja sam rođeni lažov“ Demiana Petigrua u kome Felini govori o sebi i svom stvaralačkom procesu.

Termin za decu, od 15 sati rezervisan je za animirani film „Kapetan Morten i kraljica paukova“ o dečaku koji uči da preuzme kontrolu nad svojim životom kada biva smanjen na veličinu insekta. Tada mora da otplovi svojim brodićem kroz poplavljeni restoran u kom vrebaju svakakve opasnosti. Morten mora da bude smanjen da bi mogao da odraste.

Glavna sekcija, “Viđeno neviđeno” od 18 sati donosi francuski filma “Fahim, mali princ šaha” koji je režirao Pjer- Fransoa Martin-Lava, sa Žerar Depardjeom u jednoj od glavnih uloga.
To je istinita priča o Fahimu Mohamedu, svetskom juniorskom šampionu u šahu, rodjenom u Bangladešu 2000. godiine, koji trenutno igra za Francusku.

Od 21 čas na programu je američko ostvarenje “Planina“ Rika Alversona o mladiću koji posle majčine smrti odlazi da radi sa lekarom specijalizovanim za lobotomiju.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

Na reperotaru “Jutjub” kanala Narodnog pozorišta u Beogradu od 21 sat je drama Antona Pavloviča Čehova „Ivanov“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koja se n zahtev publike reprizira.

U postavi su Nikola Ristanovski, Nada Šargin, Marko Baćović, Branko Vidaković, Danijela Ugrenović, Hana Selimović, Nenad Stojemenović, Nikola Vujović, Branka Petrić, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić, Jelena Živković, Predrag Vasić, Nemanja Konstantinović, Jelena Halupa i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković, Nemanja Bubalo.

Premijera je bila 12. oktobra 2016. godine.

Foto: Promo/JDP

Jugoslovensko dramsko pozorište od 21 sat emituje predstavu „Skakavci“ Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača na „Jutjub“ kanalu i svom sajtu. Reprize su u petak 10. i subotu 11. aprila u 21 čas i u nedelju 12. aprila u 18 i 21 sat.

U predstavi igraju Isidora Minić, Boris Isaković, Aleksandra Janković, Svetozar Cvetković, Renata Ulmanski, Nikola Simić, Jasmina Avramović, Voja Brajović, Miodrag Radovanović, Petar Radovanović, Maša Dakić.

Beogradsko dramsko pozorište od 20 časova prikazuje na svom „Jutjub“ kanalu snimak predstave „Neprijatelj naroda“ iz 1968. godine.

Klasični komad Henrika Ibzena, u scenskoj adaptaciji Artura Milera, režirao je Aleksandar Ognjanović, a u podeli su bili Vlastimir Djuza Stojiljković, Pavle Bogatinčević, Mića Tatić, Mirjana Kodžić, Tamara Miletić i drugi.
Opera i teatar Madlenianum na svom “Jutjub” kanalu od 18 sati reprizira operu Žaka Ofenbaha “Hofmanove priče” režiji Dejana Miladinovića i pod dirigentskog palicom maestra Gorjana Korunoskog. Scenografiju je osmislio Miljen Kljaković Kreka, a kostime Milanka Berberović.

Retko izvođena na ovim prostorima premijerno je izvedena u okviru 37. BEMUS-a 7. oktobra 2005. godine.

Igraju: Džon Ulenhop, Darija Olajoš-Čizmić, Sofija Pižurica, Ljubomir Popović, Miodrag Miša Jovanović, Tanja Obrenović, Aleksandar Dojković, Nenad Nenić, Darko Đorđević, Danijela Radonjić, Sara Ilić, Milica Tešić, Vesna Novaković, Andrijana Kusicki, Dušan Anastasov, Ljubo Jaćimović, Nemanja Jovović, Vladimir Đorđević, Velibor Pantić, Vladimir Grubač, Ivana Živković.

Od 14 časova pa u naredna 24 sata na zvaničnom sajtu i “Fejsbuk” stranici Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dostupan je snimak predstave „Anika i njena vremena“, inspirisana pripovetkama Ive Andrića, u režiji Ane Đorđević.

Igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović / Dušan Matejić, Vukašin Ranđelović / Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić.

Atelje 212 na svom onlajn repertoaru na „Fejsbuku“ večeras od 20 časova ima predstavu „Očevi i oci“ Slobodana Selinića u režiji Zorana Ratkovića.

U velikom ansamblu predstave su Predrag Tasovac, Tihomir Stanić, Vlastimir Stojiljković, Tatjana Bošković, Duško Premović, Nebojša Dugalić, Nebojša Ilić, Bojan Žirović, Erol Kadić, Rastko Janković, Gordan Kičić, Natalija Lučanin, Dragana Đukić, Anika Milićević i drugi.

Premijera je bila 5. juna 1992. godine.

Predstava „Anika i njena vremena“, Foto: Promo/Srpsko narodno pozorište

U okviru Prvog internet regionalonog festivala teatra za decu – PIR Fest na “Jutjub” kanalu Gradskog pozorišta Podgorica u 17 sati biće prikazana “Mala sirena” u režiji Milana Karadžića i produkciji beogradskog pozorišta „Boško Buha“.

Igraju:Danijela Štajnfeld, Zorica Jovanović, Katarina Marković, Nemanja Oliverić, Vladan Dujović, Viktor Savić, Andrija Milošević, Boba Latinović, Aleksandar Radojičić, Sanja Popović, Jelena Trkulja, Teodora Ristovski, Andrijana Oliverić i drugi.

Metropoliten opera iz Njujorka od 19.30 sati po lokalnom (1.30 sati po našem) vremenu emituje snimak Vagnerovog „Parsifala“.

MUZIKA

U sklopu programa “Začarana Močvara” na njihovoj „Fejsbuk“ stranici od 21 sat „virtuelnu binu će podeliti“ Ana Ćurčin i Sara Renar.

Platforma “Songkick” tokom celog dana nudi živi prenos koncerata počev od 9 sati. Danas su to nastupi sledećih izvođača: Londonski simfonijski orkestar, Parmalee, Alec Benjamin, Quinn XCII, X Ambassadors, Sara Evans, Echosmith.

EXIT festival svake večeri u 20.20 sati na društvenim mrežama i zvaničnom sajtu festivala emituje specijalan program koji čine do sada neobjavljeni festivalski nastupi, kao i uključenja vodećih domaćih di-džejeva koji nastupaju u direktnom prenosu iz svojih domova.

TRIBINE

Bitef teatar pokreće digitalno izdanje „Filozofskog teatra“ pod sloganom „Smislimo svet iz početka“ i od 20 sati večeras na „Jutjub“ kanalu tog pozorišta uživo će razgovarati Oliver Frljić i Srećko Horvat.
Oni će razgovarati o smislu pozorišta i kulture u doba koronavirusa, o mogućnosti delovanja i stvaranju drugačijeg sveta nakon globalne pandemija.

Poslednji onlajn program „Modula Memorije 2020“ Festivala MESS biće održan u 19 sati, a reč je promociji digitalnog izdanja knjige “Teatar pod opsadom” Hane Bajrović, nastale po uzoru na istoimenu izložbu, koja je otvorena prošle godine u okviru „Modula Memorije“, u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Knjiga će biti predstavljena na „Fejsbuk“ profilima Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar