Foto: Karin Mack/Promo

Izložba "Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč" biće otvorena u četvrtak, 19. maja u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Postavka „Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč“ pružiće posetiocima priliku da na jednom mestu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, vide radove svetski priznatih umetnica, koje do sada, uglavnom, nisu predstavljane na našem tlu.

Na otvaranju izložbe, u okviru programa „Heroine“ Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, govoriće Branislava Sekulić, direktorka MSUV, dr Gabriele Šor, kustoskinja izložbe i direktorka Verbund kolekcije, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog Kulturnog Foruma u Beogradu, i dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja postavke.

Osim što su „Heroine“ prilika da se naša publika upozna s delima značajnih svetskih umetnica, kakve su Džudi Čikago, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman i Birgit Jurgensen, otvara se i mogućnost da se napravi paralela s lokalnim umetnicama prezentacijom radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu „Na putu slobode“.

Footo: MSUV/Promo

– Cilj je afirmacija ženskog doprinosa razvoju  istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti – reči su kustoskinje Sanja Kojić Mladenov.

U okviru izložbe će biti održana stručna vođenja, kao i prateći programi, a već 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik“, dok će 25. maja u 19 sati u istom prostoru biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism“. 

Bonus video: Endi Vorhol, otac pop-arta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar