Foto:promo Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici

Predstava "Ona koja raspušta vojske" inspirisana motivima Aristofanove komedije "Lisistrata", po tekstu i u režiji Slobodana Skerlića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, imaće beogradsku premijeru u ponedeljak, 20. februara u 20.30 časova na Sceni "Raša Plaović" u nacionalnom teatru.

„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, nažalost, i te kako aktuelna i danas“, rekao je reditelj Boban Skerlić i dodao:

Fotopromo

„Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija. Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive“.

U predstavi igraju Tamara Tomanović, Ivana Кovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Foto:promo Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici

Dramaturškinja je Кristina Đuković, scenograf Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka Vladislav Rec, a za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica.

Bonus video: Komemoracija Branki Veselinović u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar