Vladimir Veličković, Triptih/Foto: ARTE galerija

Izložba "Omaž Vladimiru Veličkoviću" biće otvorena 29. avgusta u prostorima galerije "Arte" na godišnjicu smrti priznatog srpskog slikara i akademika.

Veličković je preminuo prošle godine i galerija „Arte“ je odlučila da izložbom više od 35 njegovih dela iz privatnih i javnih kolekcija oda poštu jednom od najznačajnijih srpskih umetnika.

U dva izlagačka prostora „Arte“ galerije – Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12 – biće izložene Veličkovićeve slike nastale tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

„Dela izvedena u tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu i grafici, prikaz su tragedije i nade od kojih je satkan život. Teme i motivi, koji se mogu sagledati ovom prilikom, vrlo jasno prikazuju ključne faze Veličkovićevog stvaralaštva i odraz su tipičnosti koje se za njega vezuju. Ono što je izuzetno simptomatično za Veličkovićev rad odnosi se na veliki format koji sam autor karakteriše kao svoju ‘boljku'“, ističe istoričar umetnosti Drago Rakočević i izdvaja autoportret „Pas br. 23“ (varijacije na temu autoportreta) iz 1972. godine i triptih „Tri faze skoka“ iz 1975.

„Chien“ Vladimira Veličkovića, Foto: ARTE galerija

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića.

„Veličkovićeva (umetnička) misija i misao, koja je jasno vidljiva u svakom kvadratnom centimetru platna, odnosi se na čovekovu sudbinu. Umešnost savladavanja velikih formata, Veličković iskazuje pronalaženjem optimalnih rešenja, koja su vešti spoj i jasna distinkcija opozicionih parova enterijer – intimizam i eksterijer – apokaliptični pejzaž. Aktivno deluje i postavlja pitanja šta je čovekovo rađanje, šta je njegov život i šta je njegova smrt, sa sveprisutnim apostrofiranjem nasilja i agresivnosti koja ‘čuči’ u svakom čoveku kao jedna od njegovih suštinskih osobina. Taj teg, prikačen za nogu svakog pojedinca, predstavlja stalno opterećenje i usud koji nas ne zaobilazi“, stoji u saopštenju „Arte“ galerije.

Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom zvaničnog otvaranja izložbe neće biti. Postavka će moći da se pogleda do polovine oktobra.

Radno vreme „Arte“ galerija je svakoga dana od 10 do 20 sati.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar