Izložba "Niški crtež" Oficirski dom, Niš Foto:Facebook/Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Tradicionalna izložba "Niški crtež" biće otvorena u petak, 12. januara u 13 časova u Ofircirskom domu, saopštili su iz Galerije savremene likovne umetnosti Niša.

„Niški crtež“ se održava više od dve decenije, a ovog puta izložba je posvećena obeležavanju 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović i nosi naziv „Nadeždinim putem“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 52 umetnika iz Srbije koje je nakon konkursa izabrala selekciona komisija. Tema konkursa „Niški crtež 2023“ bila je godišnjica rođenja Nadežde Petrović, pa su umetnici bili pozvani da iskažu poseban omaž umetnici koja je rodonačelnik srpske moderne.

Foto: MSU

Iako je prvobitno otvaranje izložbe bilo najavljeno za 21. decembar, ono je odloženo, a iz Galerije savremene likovne umetnosti Niša nisu naveli šta je bio konkretan razlog za to. Sada najavljuju novi datum i saopštavaju da će postavku zainteresovani moći da vide do 27. januara.

Iz Galerije navode da autori radova koji će biti izloženi, vođeni uvažavanjem i emotivnim linijama odnosa prema Nadeždi Petrović, imaju različite lične pristupe koje definišu razrađenom crtačkom semantikom, poštujući vlastiti umetnički integritet i likovni izraz.

“Pojedini umetnici spoznaju izražajne karakteristike ličnosti Nadežde Petrović posredno ih saopštavajući preko citata njene čuvene portretne fotografije iz 1909. godine. Drugi, u njima svojstvene pejzažne motive i ambijentalne prizore sintetišu siluetni prikaz Nadežde Petrović. Brojna je grupa umetnika kojima je opus čuvene umetnice polazni kreativni impuls. Pojedini umetnici aludiraju na Nadeždina interesovanja za kulturnu i umetničku baštinu, etno tradiciju i folklorne motive dok drugi na nivou simbola i metafora govore o njoj”, navode iz Galerije.

Neki od zastupljenih umetnika su: Đuro Radonjić, Aleksandar Mladenović Leka, Bratislav Bašić, Jelena Šalinić, Ljiljana Šunjevarić, Bojan Otašević, Zoran Kostić, Jelena Petrović Luković, Elizabeta Matorkić Bisenić…

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar