Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oktobarski salon (Beogradsko bijenale) biće svečano otvoren sutra, 20. oktobra u 21 čas u Salonu Muzeja grada Beograda, dok će pre toga od 19 časova čuvena umetnica Milica Tomić otvoriti svoju veliku izložbu na svim nivoima Kultnurnog centra Beograda, performansom "Beogradska ekstenzija Edinburške izjave: Ko profitira, a ko pošteno zarađuje".

Uloga umetničkog direktora ovogodišnjeg Oktobarskog salona, koji će trajati do 4. decembra i predstaviti više od 50 umetnika, dodeljena je Kulturnom centru Beograda, odnosno Zorani Ðaković Minniti.

– Odlučili smo se da ove godine nemamo jednu određenu temu, već da to bude preispitivanje, kao prirodno i logično rešenje kroz radove umetnika. Teme Oktobarca su razne, ali ono što bih izdvojila jeste pitanje kako da živimo bolje zajedno, jer se kroz sve to sažima naša svakodnevica, politička, društvena, ali i uslovi rada i tržišta. Takođe, i kako na sve to utiče rat i nesigurno vreme u kojem trenutno živimo. Važno je da smo konačno dobili priliku za kritiku, diskusiju i dijalog. Pokušali smo da razbijemo zidove institucije i stavimo je u službu javnosti što bi njena uloga i trebala da bude – objasnila je Minniti za Nova.rs.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je istakla, do sada su kao organizatori imali određena ograničenja, ali da su sada dobili sjajnu priliku i poziciju da „urade korak više“.

– Kao organizatori smo upoznati sa problemima i temama o kojima mora da se govori javno i zato sada dajemo priliku umetnicima za to. Ovo je važno jer se poverenje između umetnika i institucija kulture izgubilo, a ono se gradi vremenom. Uslovi su svakako lošiji nego što su bili. Vi ste deo sistema i ne možete mnogo toga da uradite, ali možete da ga prodrmate i ukažete na nešto i da se nadate da će to nešto odjeknuti. Umetnici moraju da se čuju – poručila je umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona.

Na Salonu će se predstaviti preko 50 umetnika: uz doajene našeg podneblja kao što su Predrag Nešković, Želimir Žilnik, Uroš Đurić, Mihael Milunović ili Božidar Mandić, Porodica bistrih potoka, svoje radove izložiće i umetnici iz zemalja bivše Jugoslavije – Slaven Tolj, Drijant Zeneli, Ibro Hasanović, Nemanja Cvijanović, ali i nekoliko iz inostranstva – Kleman Kožitor, Olivija Plender, Teresa Margoljes.

Minniti je izdvojila i veliku konferenciju Udruženja likovnih kritičara AIKA 25. novembra koja će se baviti jugoslovenskom likovnom kritikom, kao i položajem Oktobarskog salona i njegovom budućnošću…

Pored brojnih umetnika, preporučila je i izožbu Milice Tomić koja predstavlja radove nastale u poslednjih 20 godina.

Na konferenciji za medije koja je upriličena danas u Salonu Muzeja grada Beograda, gde će biti i održano svečano otvaranje sutra u 21 čas, u razgovor se uključila i umetnica Tomić i pitala šta oni kao stvaraoci mogu da učine u vezi funkcionisanja samog Oktobarskog salona, mogu li učestvovati u odlukama oko forme i koncepta festivala.

Milica Tomić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gordana Goncić ispred Sekretarijata za kulturu Beograda je odgovorila da je u planu da se i svi umetnici uključuju u proces rada, i smatra da je dobro da bude što više domaćih autora, ali i da ne izgubi međunarodni karakter.

– Programski fokus Odbora Oktobarskog salona usmerio se na preispitivanje nasleđa ove najznačajnije manifestacije u oblasti likovne umetnosti u Srbiji. Anton Pavlovič Čehov je u čuvenoj drami „Galeb“ kroz lik Trepljeva rekao „Potrebne su nam nove forme“. Ova replika odzvanja duže od veka, a posebno danas je važna, jer je neophodno nešto novo stvoriti da bi se dalje nastavilo sa festivalom uz talenat i hrabrost – rekla je Goncićeva.

S obzirom na odluku da će biti više otvaranja Oktobarca, 20. oktobar rezervisan je za lokacije: Kulturni centar Beograda, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ Salon Muzeja grada Beograda, Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, fasada zgrade Borba, fasada u Makedonskoj 25, Paviljon na Cvetnom trgu, plato ispred Palate Albanije, dnevni list Danas, Deset bilborda u javnom prostoru.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Drugo otvaranje zakazano je za 27. oktobar: RTS Klub Radio Beograda, Art Hub Kula, e-čitaonica MSUB, zatim treće 29. oktobra – Fakultet dramskih umetnosti, a 3. novembar je određen za Narodni muzej Srbije. Peto otvaranje 24. novembra biće u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd i Galerija Biblioteke grada Beograda.

Ulaz u sve izlagačke prostore 59. Oktobarskog salona je besplatan, uz napomenu da Narodni muzej ima slobodan ulaz samo nedeljom.

Bonus video: Luna park: Sanjari u Resavskoj 40b

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar