Foto: Printscreen/YouTube/Spotify

Brus Springstin, jedan od najvećih živih kantautora i rok muzičara, i Barak Obama, nekadašnji predsednik Amerike, lični su prijatelji, a sada su se zajedno okušali i kao voditelji podkasta nazvanog "Odmetnici: Rođeni u SAD".

Na Spotifaju su u ponedeljak objavljene prve dve emisije u kojima nekadašnji američki predsednik i kantautor, po čijem velikom hitu je i nazvan serijal, naširoko i opušteno razgovaraju o temama poput rasnih pitanja, odrastanju, očinstvu, podelama u američkom društvu…

„Odmetnici“ su proistekli iz ranijih Springstinovih emisija kakve je snimao od jula do decembra prošle godine u svom studiju u Nju Džersiju, a zajednički podkast je, kako piše „Njujork tajms“, „tragalačka, veoma pametna i moralna rasprava o životu u Sjedinjenim Američkim Državama koju vode dvojica majstora svog izraza“.

„Brus i ja smo, svako na svoj način, bili na paralelnim putovanjima. I dalje u osnovi delimo veru u američki ideal. Ne kao visokoparnu, jeftinu fikciju ili nostalgični čin kakav ignoriše sve ono zbog čega smo ugrozili taj ideal. Nego kao kompas za vredan rad koji nam predstoji kao građanima“, uveo je Obama slušaoce na početku prve epizode.

Produkcijski je iza podkasta stao „Hajer graund“, kompanija koju su osnovali Obama i njegova supruga Mišel i reklo bi se da se „Odmetnici“ uklapaju u njihove planove vezane za TV i filmske projekte sa Netfliksom. Den Firrmen iz ove producentske kuće rekao je da je iskustvo kakvo je Mišel Obama imala sa svojim podkastom (pokrenutim letos, takođe na Spotifaju) podstaklo i njenog supruga da napravi svoj i da pozove Springstina da zajedno urade emisije. Prve emisije snimljene su 30. juna prošle godine, samo nekoliko sati nakon što je Obama odao počast Džonu Luisu, kongresmenu iz Džordžije i heroju borbe za ljudska prava.

Springstin i Obama Foto: Printscreen/YouTube/Spotify

Springstin se susreo sa Obamom 2008. godine tokom kampanje za predsedničke izbore, kada je kantautor i rok zvezda, kao i mnogi muzičari i umetnici, otvoreno podržao kao protivkandidata Džordžu Bušu u trci za ulazak u Belu kuću, i tokom godina postali su dobri prijatelji. U januaru 2017. godine, u vreme kada je Obami isticao mandat, Springstin je u Beloj kući održao dug koncert sa pesmama iz preseka svoje višedecenijske karijere, od čega je kasnije nastao i njegov šou na Brodveju. U „Odmetnicima“ se Obama (59) i Springstin (71), između ostalog, od srca smeju prisećajući se nekih ćaskanja i ad hok zajedničkog pevanja tada.

Foto: Printscreen/YouTube/Spotify

Razgovor dvojice sagovornika kreće se od privatnih priča do savremenih mitova, piše „Njujork tajms“. Obama priča o svom odrastanju na Havajima, zbunjenosti i neprijatnostima kakve je doživljavao kao dečak kom je otac bio crnac a majka belkinja. „Nije mi bilo lako da se identifikujem, osećao sam se kao autsajder“, kaže Obama u podkastu, nakon čega i on i Springstin pričaju o tome kakve su lekcije o muževnosti dobijali od svojih očeva i poukama kakve su izvlačili iz njihovog ponašanja. (Obama je prošle godine objavio i memoarsku knjigu „Snovi mog oca“, a Springstin je u svojoj autobiografiji „Born to Run“ između ostalog pisao i o kompleksnom odnosu sa svojim ocem.)

Foto: Printscreen/YouTube/Spotify

Springstin, koji se u emisijama povremeno dohvata gitare, priča i o tome kako je 1984. godine nastala njegova čuvena pesma „My Hometown“, u kojoj govori upravo o odrastanju u složenim društvenim prilikama i u njoj odzvanjaju sukobi zbog boje kože šezdesetih godina. Drago mu je, kaže, kada publika na koncertima horski zapeva stih „ovo je tvoj rodni grad“, osećajući u tome i univerzalnost i patriotizam.

„Uvek imam utisak da grad o kom pesma govori nije Frihold“, kaže Sprinstin, misleći na grad u Nju Džersiju u kom je odrastao. „To nije Vašington. To nije Sijetl. To je sve – cela Amerika“, dodaje, a posle kratke pauze ocenjuje: „Dobra je to pesma“.

Obama odmah pojačava autorovu skromnu ocenu rečima da je to „velika pesma“.

Govoreći o podelama u Americi poslednjih godina, bilo da je u pitanju odnos konzervativne bele Amerike i pristalica pokreta „Crni životi su važni“ ili na republikance i demokrate, bogate i siromašne, Obama se pita: „Kako smo stigli dovde? Kako možemo da nađemo put nazad ka jedinstvenijoj američkoj priči?“

Iako su neke od tema u emisijama političke, i Obama i Springstin klone se dnevne politike i drže se svojih ličnih priča. Pa ipak, tenzije zbog podela u Americi osećaju se i u emisiji, piše novinar „Njujork tajmsa“ Ben Sisario, navodeći da je u uvod završne, osme epizode podkasta Obama naknadno dodao svoj osvrt na opsadu Kapitol hila početkom januara. Obama u podkastu jako malo govori i o njegovom nasledniku u Beloj kući, Donaldu Trampu. Ali njegovo viđenje Trampa i stanja u zemlji jasno je već od prvih reči prve epizode.

„Tri godine morao sam da gledam predsednika dijametralno suprotnih stavova u odnosu na sve ono u šta verujem. I svedočio sam tome da je delovalo da zemlja sa svakim danom postaje sve ljuća i podeljenija“, navodi Obama.

Foto: Printscreen/YouTube/Spotify

„Odmetnici“ su se pojavili na internetu u vreme kada se još ne stišavaju priče o tome da je Springstin jesenas uhapšen u nacionalnom parku na obali Nju Džersija jer je vozio pripit, što je jedan od zaista retkih skandala vezanih za njegovo ime tokom više od pola veka duge karijere. (Springstin se juče pojavio pred sudijom za prekršaje, izjavio je da je kriv i kažnjen je novčano sa 500 dolara, ali zbog konzumiranja tekile u nacionalnom parku.)

Pokretanje i razvijanje podkasta, nekada viđenih kao prostor na internetu prepun komičara i radio-voditelja, sada je u ekspanziji. I drugi bivši predsednik SAD Bil Klinton počeo je u februaru svoju emisiju pod nazivom „Zašto vam sve ovo pričam?“

„To upravo pokazuje gde smo trenutno. To pokazuje da su podkasti sledeća krupna i važna stvar ili da je ona već počela“, rekla je o ovim emisijama Don Ostrof sa Spotifaja za „Njujork tajms“.

Spotifaj se probio u protekle dve godine u oblast emitovanja podkasta, a od “Odmetnika“ se očekuje i da privuku starije slušaoce, pošto su istraživanja pokazala da je skoro polovina slušalaca mlađa od 35 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar