Richard Donner, Ričard Doner
Ričard Doner Foto: PeBu / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ričard Doner, reditelj „Supermena“, „Omena“, „Smrtonosnog oružja“ i „Gunisa“, umro je u 92. godini.

Ričard Doner preminuo je u ponedeljak, rekla je njegova supruga Lorin Šuler Doner medijima, ali uzrok smrti nije naveden. Reditelj Stiven Spilberg po čijem scenariju je Doner snimio „Gunise“ oprostio se od starijeg kolege nazivajući ga „darovitim u mnogim žanrovima“.

Holivudski reditelj, rođen kao Ričard Donald Švarcenberg 1930. godine u Bronksu, svetsku slavu stekao stekao je filmovima „Omen“ (1976) i „Supermen“ (1978), a sa filmom „Gunisi“ (1985) i serijalom „Smrtonosno oružje“ stekao je i epitet „gospodara blokbastera“.

Doner je karijeru počeo kao glumac na televiziji, a reditelj serije u kojoj je igrao, Martin Rit, uzeo ga je za asistenta i preorijentisao ga na režiju. Doner je prvi svoj dugometražni film „X-15“ režirao još 1961. sa Čarlsom Bronsonom u glavnoj ulozi, a sledeći „So i biber“ tek sedam godina kasnije.

Veliki proboj doživeo je kultnim hororom „Omen“ sa Gregorijem Pekom i Li Remik u glavnim ulogama, a onda se reditelju, koji se bavio i crtanjem stripova, ukazala prilika da na veliko platno prenese „Supermena“ sa Kristoferom Rivom u naslovnoj ulozi. Sa tim filmom stigla je i svetska slava, započeo je i nastavak, ali je bio otpušten.

Sledeći njegov veliki hit bio je akcioni krimić „Smrtonosno oružje“ (1987) sa Melom Gibsonom i Denijem Gloverom u glavnim ulogama, koji je prerastao u franšizu sa do sada četiri nastavka (poslednji snimljen 1998.)

Okušao se potom sa uspehom i u komediji, režirajući „Božićne duhove“ (Scrooged, 1988) sa Bilom Marejem.

Sa suprugom Lorin osnovao je i produkcijsku kuću, koja je u novom milenijumu, uz niz drugih filmova, stala i iza blokbastera „X-Men“.

Doner je režirao i TV filmove i serije, kao i spotove muzičkih zvezda poput Sidni Loper i Stinga.

Njegova autorizovana biografija „Ti si reditelj… Ti to smisli: Život i filmovi Ričarda Donera“ objavljena je 2010. godine.

„Kretao sam se u njegovim krugovima i bilo je divno provoditi vreme sa omiljenim učiteljem, najpametnijim profesorom, žestokim motivatorom, najdražim prijateljem, najodanijim saveznikom i, naravno, najvećim Gunijem od svih. Bio je sav kao dečak. Sušto srce. Sve vreme. Ne mogu da poverujem da je otišao, ali njegov smeh od srca ostaće sa mnom zauvek“, poručio je Spilberg povodom Donerove smrti.

Mel Gibson rekao je za Donera da je bio „velikodušan čovek koji je svoje srce delio sa svima koji su ga poznavali“.

„Srce mi je slomljeno. Rad sa Dikom Donerom, Melom Gibsonom i ekipom ‘Smrtonosnog oružja’ jedan je od trenutaka u mojoj karijeri na koje sam najviše ponosan“, poručio je Deni Glover na vest o Donerovoj smrti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar