Foto:Slobodna zona promo

Turneja Slobodne zone od kraja marta je obišla dvadesetak opština i gradova širom Srbije, a do sredine juna publika u više od trideset mesta moći će besplatno da pogleda sedam najzapaženijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja festivala.

Pančevo, Ub, Kosjerić, Vrnjačka Banja, Boljevac, Bor, Kanjiža, Opovo, Guča i Rudnik samo su neka od mesta do kojih su već stigla igrana i dokumentarna ostvarenja najrazličitije tematike, od potrage za boljim radnim i životnim uslovima do suočavanja sa sopstvenom ranjivošću i brige o deci bez roditelja.

Na repertoaru 17. turneje nalazi se pet igranih i dva dokumentarna filma: “Trougao tuge” u režiji Rubena Estlunda, “Utama” Alehandra Loajse Grisija, “Prekovremeni rad” Erika Gravela, “Nežno” Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje, “Časna sestra fudbalski trener” Roberta Buesa, “Ljubav, nemačke marke i smrt” Džema Kaje i “Pisanje vatrom” Sušmita Goša i Rintu Tomas.

„Publika u Boru zahvalna je na mogućnosti da besplatno pogleda zanimljive filmove zbog njihove tematsko-stilske raznolikosti. Dragoceno je što je na turneji i film “Časna sestra fudbalski trener” primeren mlađim tinejdžerima, koje je moguće animirati u saradnji sa prosvetnim radnicima zainteresovanim za podsticanje radoznalosti i raznovrsnijih interesovanja učenika. Naročito je dobro bila prihvaćena projekcija realizovana u selu Zlotu. Istakla bih i diskusiju koja se povela među gledaocima filma Prekovremeni rad, namerno prikazanog uoči Prvog maja“, kaže Violeta Stojmenović, bibliotekarka i urednica programa u Narodnoj biblioteci Bor.

Foto:Slobodna zona promo

Zoran D. Pantelić, direktor Kulturnog centra opštine Lučani, Guča, ističe da je prvi u nizu prikazanih filmova, pobednik Kanskog festivala “Trougao tuge” izazvao velko interesovanje publike.

„Zahvaljujemo Festivalu Slobodna zona što je omogućio da ovogodišnji filmski sadržaji budu dostupni publici i u manjem mestu kao što je Guča”, izjavio je Pantelić.

Foto:Slobodna zona promo

Turneja Slobodne zone, koja promoviše neke od najznačajnijih naslova prikazanih na prethodnom izdanju filmskog festivala angažovanih ostvarenja, jedan je od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji. Misija organizatora je stvaranje i odgajanje filmske publike i van većih kulturnih sredina, obezbeđivanjem besplatnih projekcija vrhunskih filmova na velikom platnu i u najskrovitijim krajevima Srbije.

Bonus video: Protest prosvetara – Zaustavite nasilje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar