Foto: MNMU

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) organizuje od 10. februara izložbu “Nekonvencionalna umetnost Japana”, povodom 140 godina od uspostavljanja srpsko-japanskih diplomatskih odnosa.

Radove su izložili umetnici: Kacumi Cuđi (Katsumi Tsuji), Cujoši Mamada (Tsuyoshi), Kacumi Nakane (Katsumi), Akiko Išizava (Ishizawa) i Šinja Fudži (Shinya Fujii), čija se dela nalaze u kolekciji MNMU koja broji ukupno više od 3.000 radova oko 400 umetnika iz tridesetak zemalja.

Foto: MNMU

Izložba prikazuje autentična likovna ostvarenja koja će publici približiti kulturu “zemlje izlazećeg Sunca”. Sloboda izražavanja kreće se u rasponu od tradicionalne tehnike slika izrađenih kolažiranjem pirinčanog papira, do geometrijskih formi i kombinovanja različitih materijala, naročito u izradi trodimenzionalnih skulptura. Korišćenje prepoznatljivih tradicionalnih motiva i neobično postavljanje ljudskih i životinjskih figura rešeno je na jednostavan, upečatljiv i tehnički kvalitetan način. Paleta boja, kompozicioni aspekti, perspektiva, daju osećaj ekspresivnosti. Autentična atmosfera uvodi posmatrača u dijalog sa ovim imaginativnim svetom karakterističnog senzibiliteta i ikonografije, naveo je MNMU povodom izložbe.

Umetnik Cujoši Mamada 2007. godine prvi put je učestvovao na 13. Bijenalu naivne i marginalne umetnosti, da bi kasnije bio redovan učesnik 14, 15. i 16. Bijenala. Njemu se 2011. godine pridružuju Kacumi Cuđi, Akiko Išizava i Kacumi Nakane, na izložbi 15. Bijenala. Kacumi Cuđi od 2012. godine redovno učestvuje na manifestacijama MNMU: na 16, 17, 18, 19. i 20. Likovnoj koloniji naivne i marginalne umetnosti, na 16. Bijenalu 2013. i prvom Trijenalu 2015. godine. Kao simbol srpsko-japanskog prijateljstva, MNMU je tom umetniku organizovao samostalnu izložbu u okviru programa 20. Likovne kolonije jula 2018. Na izložbi drugog Trijenala umetnosti samoukih vizionara 2019. godine, kao i na izložbi trećeg Trijenala MNMU Raw intuitive 2022. godine, prisutan je još jedan japanski autor – Šinja Fudži.

Izložba “Nekonvencionalna umetnost Japana” organizovana je u saradnji MNMU sa Srpsko-japanskim društvom HAI-KEN iz Jagodine a trajaće do 28. aprila 2023. godine.

Bonus video: Irina Subotić – Beograd nije pustinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar