Maska na Meštrovićevoj Glavi Miloša Obilića iz 1908./Foto: Narodni Muzej Beograd

U skladu sa Preporukom Ministarstva kulture da muzeji, galerije, biblioteke i arhivi ponovo otvore svoja vrata za posete, u skladu sa merama prevencije protiv širenja koronavirusa, neke ustanove već su napravile plan rada.

Narodni muzej u Beogradu će od sutra, 23. aprila, ponovo otvoriti svoja vrata za posetioce. Radno vreme 10-14h od utorka do petka, biće prvi korak ka postepenoj normalizaciji rada sa posetiocima, kažu iz ove ustanove.
„Uz obavezno nošenje zaštitnih rukavica i maski, i ograničeni ulazak u skladu sa zdravstvenim rizicima, posetioci će biti mogućnosti da obiđu deo stalne postavke u prizemlju centralne zgrade Narodnog muzeja“, navodi se u dostavljenom saopštenju. Reč je o eksponatima iz Arheološke zbirke, koji obuhvataju period od praistorije do antike.
Podsećajući na veliko interesovanje publike za onlajn programe, Narodni muzej će i dalje većinu sadržaja za posetioce predstavljati na ovaj način.

Istorijski muzej Srbije, za početak, otvara svoju suvenirnicu, u petak 24. aprila, koja će biti otvorena radnim danima 12-16h, a tokom maja posetiocima će biti dostupna i izložba „Kraljevi i svetitelji srpski”, posvećena dinastiji Nemanjić, koja je trebalo da bude otvorena 13. marta.

Iz muzeja navode da su u ponudi suvenirnice najnovija izdanja: „Topčider – Dvor kneza Miloša Obrenovića”, „Apostol Srba – Portreti i ikone Svetog Save Srpskog”, „Kneginja Jelisaveta Karađorđević – Preci i potomci” i „Moja sestra kraljica Draga” kao i da je tokom vanrednog stanja, preko sajta i društvenih mreža, muzej besplatno ponudio svoja brojna izdanja u digitalnom formatu, a preko Jutjub kanala video materijale o prethodnoj izložbi „Kraj Velikog rata 1917-1918” i predstojećoj izložbi „Kraljevi i svetitelji srpski”.

Muzej Jugoslavije počeće sa radom od sledeće nedelje, u redukovanom obimu. Publika će moći, za početak, da obiđe muzejski park sa skulpturama i Kuću cveća, utorkom i četvrtkom između 10h i 14h. Procedura o načinu kretanja i broju posetilaca biće istaknuta na sajtu muzeja do kraja nedelje.
O novim izložbama i programima, više informacija ćemo dobiti po ukidanju vanrednog stanja.

Muzej primenjene umetnosti će, za sada, raditi jednom nedeljno, četvrtkom, od 11:30h do 13:30h.
Moći će da se poseti stalna postavka, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, kako od strane posetioca tako i od strane dežurhih kustosa, poručuju iz ove institucije.

Galerija Matice srpske danas je otvorila deo svoje postavke, odnosno omogućila posetiocima da pogledaju nedavno otvorenu izložbu Inspirisani Italijom. Od sutra će raditi u skraćenom radnom vremenu 10-16h.
U narednim nedeljama, kako su najavili, otvaraće deo po deo postavke, nakon dezinfekcije i čišćenja prostora.
Kako navode iz galerije, do ukidanja vanrednog stanja neće održavati nikakve programe i događaje koji podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi.

Narodna biblioteka Srbije obavestiće javnost o planu rada nakon sastanka Uprave.

Svoja vrata nakon kraće pauze otvoriće i Biblioteka „Hose Jero“ pri Institutu Servantes. Od sledeće nedelje, počeće da radi ponedeljkom i petkom 11-15h i sredom 9-13h.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar