Foto: Jan Schneckenhaus / Alamy / Alamy / Profimedia

Od požude do Duška Dugouška - zec je kroz istoriju poprimio različita značenja u globalnom folkloru i umetničkoj simbolici. Ali, kako je postao simbol Uskrsa?

Uskrs je hrišćanski praznik koji slavi vaskrsenje Hristovo posle njegovog raspeća na Veliki petak. Tradicija nalaže farbanje jaja, a uz jaja uvek sedi – zec.

Doći do odgovora otkud zec uz Uskrs nije tako lako kao što se čini – lov će nas odvesti u nekoliko zečjih rupa, poput Alise na njenom putovanju kroz Zemlju čuda. Tri teme zečeva presecaju globalnu mitologiju i religiju: percipirana svetost zečeva, njihova mistična veza sa mesecom i njihova veza sa plodnošću.

Da li su zečevi povezani sa Uskrsom jer su ih često smatrali svetima?

Zečevi su bili poštovani u keltskoj mitologiji, a prikazani su kao lukavi prevaranti u mitovima indijanskih plemena. Slične priče se mogu naći u centralnoafričkim bajkama o srodnoj figuri zeca kao krajnjeg heroja lukavstva. Nemoguće je ne videti zečeve iz crtanih filmova – uključujući Duška Dugouška – koji takođe prate ovu drevnu tradiciju životinjske lukavosti, piše „BBC culture“.

Foto: WarnerBros

Prema narodnom predanju u Ujedinjenom Kraljevstvu, veštice se mogu transformisati u zečeve, a u mnogim kulturama na njih se gleda kao na preteče i dobre i loše sreće. Zečevi su brzi i okretni trkači, što može objasniti opštu percepciju njih kao lukavih, ili misterioznih i nejasnih. Ovo gledište potkrepljuje i fenomen simbola „tri zeca“. Prikazuje tri zeca koji trče u krugu, dodirujući se ušima formirajući trougao.

Možete ga pronaći u mnogim srednjovekovnim crkvama u Velikoj Britaniji. Naučnici su ovu sliku dugo smatrali zavičajnom ikonom, a kasnije je otkrivena širom Evrope, u katedralama i sinagogama u Nemačkoj, u francuskim parohijskim crkvama – ali i na artefaktima stvorenim u Siriji, Egiptu i dolini Svat u Pakistanu.

Foto: bilwissedition / akg-images / Profimedia

Najraniji primer se može naći u pećinama Dunhuang u Kini, budističkom svetom mestu stvorenom u 6. veku nove ere. Privlačnost simbola „tri zeca“ delimično je u njegovoj centralnoj optičkoj iluziji – svaki zec pojedinačno ima dva uha, ali izgleda da ih ima ukupno tri. Razlog zbog kojeg je tako široko rasprostranjen je verovatno zbog međunarodne trgovine u prvom milenijumu nove ere.

Zajedno sa mnogim drugim prodornim umetničkim simbolima, verovatno se nalazio na predmetima koji su kupovani, prodavani i izvezeni duž Puteva svile koji su povezivali Evropu sa Azijom.

Foto: Album – quintlox / Album / Profimedia

Veruje se da simbol podrazumeva prosperitet i regeneraciju kroz svoj ciklični sastav i preklapajuće forme. Čini se da su teme obnove i ponovnog rađanja povezane sa vaskršnjom porukom. Da li je Uskršnji zec mogao da potiče od ovog drevnog budističkog simbola?

Veruje se da je simbol „tri zeca“ nastao u priči u Jatakama (priče o životu Bude) o „zecu nesebičnosti“. U ovoj priči zec je prethodna inkarnacija istorijskog Bude, Sidarte Gautame. Toliko je velikodušan i pobožan da se, kada sretne izgladnelog sveštenika, samopožrtvovano popeo u vatru da mu obezbedi obrok. Kao nagradu za njegovu vrlinu, lik zeca bačen je na mesec. Ova priča, kao i lunarne asocijacije zečeva uopšte, verovatno potiču iz mnogo drevnijih religija u Indiji. Mesec zaista ima oznaku na svojoj površini koja izgleda (uz malo mašte i žmirkanja) kao zec.

Foto: New Orleans museum of art

Zečevi koji nastanjuju mesec i gledaju u mesec se razmnožavaju u vizuelnim kulturama Kine, Japana i Koreje. Taoističke tradicije u Kini prenose priču o zecu koji živi na Mesecu koji meša sastojke eliksira života. Domorodačka kultura Severne i Centralne Amerike ima veoma slične mitove koji povezuju zečeve sa Mesecom. Čini se da je zec časno stvorenje, sinonim za nebeske moći i podmlađivanje ne samo za hrišćane na Uskrs, već i širom sveta.

Zečići i plodnost

Iako su simbolika i bajke o životinjama sa Istoka ušle u evropsku ikonografiju, poreklo Uskršnjeg zeca možda leži bliže kući. Većina hrišćanskih simbola potiče iz biblijskih izvora, iako su neki preživeli iz umetničkih kultura antičke Grčke i Rima. Biblija nudi različite stavove prema zečevima. O njima se govori kao o nečistim životinjama, međutim u psalmima su oni opisani kao oni koji poseduju izvesnu inteligenciju, iako su na kraju osuđeni kao slabi. Ono što je antičke grčke i rimske pisce najviše fasciniralo bila je njihova plodnost. Filozof Aristotel (384-322 pne), na primer, primetio je kako zečevi mogu da se razmnožavaju neverovatnom brzinom.

Foto: Fine Art Images / Album / Profimedia

Drugi uticajni pisac, Plinije Stariji (23-79 n.e.), pogrešno je verovao da je njihovo vrtoglavo razmnožavanje posledica činjenice da su zečevi bili hermafroditi i da su porođaj delili i muškarci i žene. Može li se Uskršnji zeka povezati sa ovom klasičnom idejom plodnosti, koja se koristi da izrazi podmlađivanje i plodnost proleća?

Takve zadivljujuće veštine u biološkoj reprodukciji svakako su imale uticaja na evropski simbolizam. U srednjovekovnoj i renesansnoj umetnosti, zečevi su često bili predstavljeni uz Veneru, drevnu rimsku boginju ljubavi i seksualnosti. Požuda je jedan od sedam smrtnih grehova, a kada su je umetnici prikazivali u alegorijskom obliku („Lukuria“), ponekad je dobijala oblik žene sa zekom.

U srednjovekovnom i renesansnom periodu, zečevi su mogli biti ili simboli čednosti ili bezgranične seksualnosti, u zavisnosti od konteksta.

To se može videti kada uporedimo Ticijanovu spokojnu i blistavu Bogorodicu o zecu (1520-30) sa Pizanelovom zanosnom Alegorijom Luksurije (1426). Na Ticijanovoj slici, čisto beli zeka je simbol Marijinog celibata. Na Pizanelovom crtežu, zec simbolizuje razvratnost.

Foto: Liszt Collection / akg-images / Profimedia

Ove biološke osobine zečeva takođe su izazvale povezanost sa plodnošću u inače nepovezanim kulturama. U mitologiji Asteka, postojalo je verovanje u Centzon Tōtōchtin – grupu od 400 pobožnih zečeva za koje se govorilo da priređuju pijane zabave u znak proslave izobilja.

Foto: Album / Album / Profimedia

Čak i unutar Evrope, različita društva su koristila zečeve kao ikonu plodnosti i povezivala ih sa božanstvima reprodukcije. Prema pisanju Bede Poštovanog (673-735 nove ere), anglosaksonsko božanstvo po imenu Eostre bilo je u pratnji zeca jer je predstavljalo podmlađivanje i plodnost proleća. Njene festivalske proslave bile su u aprilu, a uobičajeno je da se veruje da smo preko “Eostre” stekli ime za Uskrs kao i njenog zeca prijatelja. Ako je to tačno, znači da je hrišćanska ikonografija davno prisvojila i usvojila simbole iz starijih, paganskih religija, mešajući ih sa svojim.

Legenda koja govori o boginji proleća Eostre

Prva teorija koja je diskreditovana od strane Oksforda, ali i dalje prihvaćena u svetu, a posebno na zapadu Evrope, vezuje se za boginju proleća, buđenja prirode i vaskrsnuća. Legenda kaže da je Ostara (Eostre) (engl. Easter) jednog hladnog zimskog dana šetala šumom i videla pticu koja je besmoćno stajala i smrzavala se u ledenoj šumi. Sažalila se na nju i da bi je spasila pretvorila ju je u zeca, kako bi je krzno štitilo od hladne i duge zime. Kako je i dalje bio ptica, zec je svake godine u proleće u znak zahvalnosti ostavljao šarena jaja i poklone i prinosio ih boginji. Otuda verovanje da baš kao i Deda Mraz, uskršnji zeka donosi poklone. U Nemačkoj je čak prisutna tradicija pisanja pisama uskršnjem zeki.

Da li ovo zatvara slučaj o poreklu Uskršnjeg zeca?

Problem sa pokušajem da se da bilo kakav konačan odgovor je nedostatak dokaza. Osim Bedea, ne postoji jasna veza između Eostrea i Uskrsa, a Bede se ne može smatrati direktnim izvorom o anglosaksonskoj religiji jer je pisao iz hrišćanske perspektive. Iako može izgledati vrlo verovatno, veza se nikada ne može sa sigurnošću dokazati.

Foto: sameer mahadik / Panthermedia / Profimedia

Kao u “Alisi u zemlji čuda”, beli zec se nikada ne može u potpunosti shvatiti. Kroz istoriju, zečevi su viđeni kao svetinja i oličenje lukavstva. Povezani su sa zagonetnom čistotom meseca, sa čednošću i sa vrhunskim moćima plodnosti. Sa izvesnom pravednošću ova krajnje zagonetna životinja nastavlja da izmiče značenju. Što dalje jurimo za poreklom Uskršnjeg zeca, on više nestaje u mračnim vrtovima, dražeći naš očaj za logičan odgovor na iznenađujuće složenu zagonetku.

Bonus video: Ponoćna Vaskršnja liturgija u hramu Svetog Save u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar