Foto: Brian J Ritchie/Hotsauce / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od najpoznatijih svetskih autora televizijskih dokumentaraca, čuveni Luj Teru, donosi nam svoju listu omiljenih sadržaja iz pop kulture i medija u poslednje vreme.

Autor dokumentarnih filmova i pisac Luj Teru, rođen je u Singapuru 1970. Nakon što je diplomirao na Oksfordu preselio se u Ameriku, gde je radio kao istraživač u seriji Majkla Mura “TV Nation”. Od 1998. prezentovao je dokumentarne filmove za “Bi-Bi-Si”, uključujući “Louis Theroux’s Weird Weekends”, koji su se bavili rubnim zajednicama širom SAD, i seriju intervjua “When Louis Met…” . Godine 2016. objavio je dokumentarac “Moj sajentološki film” i tokom izolacije pokrenuo podkast “Grounded with Louis Theroux”. Njegov najnoviji, “The Louis Theroux Podcast” , dostupan je za strimovanje na Spotifaju, sa novim epizodama svakog utorka.

Ovo je njegova lista omiljene predstave, knjige, muzike, podkasta, filma i serije, koju je izabrao za „Gardijan“.

Pozorište:

„Guys & Dolls“, Bridge theatre, London

– Nedavno je moja mama predložila da idemo na ovo kao porodica, volim dobar mjuzikl. Gledao sam postavku komada kada sam imao oko 13 godina, tako da znam reči mnogih pesama, što je zabava za koju niko nije zainteresovan da doživi. Radi se o dvojici nesposobnih kockara koji su obojica u vezama koje su komplikovane činjenicom da muškarci nec žele da se obavezuju. Daniel Mais je izvanredan u tome. Na kraju se sve pretvara u neku vrstu noćnog kluba i igrate sa glumcima. Sviđa mi se taj osećaj sa hipnotičkim pozorištem gde je barijera između publike i izvođača tanka.

Film:

“Barbarian” (2022), Zach Cregger

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Volim horor filmove. Kada moja supruga i ja tražimo malo odmora od realnosti, ili idemo u bioskop ili pogledamo jedan horor kod kuće. Ovo je misteriozni horor smešten u Detroit, i kao i najbolji horor filmovi, radi se o strahovima i jezivoj atmosferi, ali i o nečem dubljem, što se tiče načina na koji strah i paranoja mogu postojati na relativno banalnim mestima. Zaista se radi o odnosima između muškaraca i žena – o patrijarhatu, u nedostatku boljeg izraza. Svaki trenutak je napet i ispunjen strahom.

Muzika:

Afrobeats

Za mene, Afrobeats izgleda kao najsvežija muzika, posebno izvođači poput Burna Boy-a, koga sam video u Glastonberiju prošle godine, Wizkid i Rema, koji su uradili numeru “Calm Down” sa Selenom Gomez. Vikendom volim da malo kuvam – bolonjeze ili makarone, ili spremam roštilj – i to je savršeno vreme da slušate nešto što niste ranije čuli. Dakle, možete da stavite Spotify plejlistu i dozvolite algoritamu da bude vaš DJ, a vi ćete biti odvedeni putem zaraznih, neodoljivih afričkih ritmova koji vas voze i melodični su – čisto zadovoljstvo.

Podkast:

Džon Ronson „The Debutante“

Jon Ronson Foto: Jonathan Hordle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džon mi je uvek bio inspiracija godinama unazad. Njegove knjige su uvek sjajne, a sada svoju veštinu literarnog pripovedanja donosi u podkast, kao što je to uradio sa “Efektom leptira” i “Poslednjim danima avgusta”. „The Debutante“ je prikaz mlade žene rođene sa privilegijama koja odluta u svet krajnje desnice i završava u fundamentalističkom belom rasističkom kompleksu zvanom „Elohim City“ u Oklahomi. Mnogo je preokreta i mogućih zavera, a Džon, osvetljavajući to svojim novinarskim svetlom, kreće na klasično Ronsonovsko putovanje kroz ovaj neonacistički podzemni svet.

Knjiga:

“Drago mi je da je moja mama umrla” (I’m Glad My Mom Died) Džinet Mekardi

Foto: Promo

Džinet Mekardi je bila dečija zvezda u dve tinejdžerske komedije „iCarli“ i „Sam & Cat“. U suštini, njena mama ju je gurnula u šou biznis, a ona je u najboljem slučaju bila ambivalentna, a u najgorem duboko ogorčena zbog celog iskustva. Usput, delom kao rezultat stresa boravka u tom svetu, a delom zbog toksičnog odnosa sa svojom mamom, razvila je poremećaj u ishrani i nefunkcionalan odnos sa alkoholom. I njen život postaje izuzetno neuredan. Ona piše briljantno: pripovedanje je kompulzivno i smešno, ali potpuno neumereno u otkrivanju tih aspekata njenog života.

TV:

„The Rehearsal“ (NowTV)

Ovo je napravio Nejtan Filder, koji je napravio “Nathan for You”, prank seriju sa poslovnom tematikom. Ova nova serija prkosi opisu, ali u suštini on pomaže ljudima u njihovim svakodnevnim dilemama tako što postavlja rigoroznu, skoro ludo razrađenu seriju proba koje uključuju glumce i scene – ima repliku paba – a zatim ih vežba kako da se nose sa teškim razgovorima. I tokom serije on biva uvučen u sopstveni štos. To postaje istraživanje prirode TV-a, a možda i stvarnosti uopšte. Zabrinjavajuće je, smešno, čudno i ubedljivo.

Bonus video: Podcast „Život na srpskom“ – Jovana Ristić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar