Foto: Promo

Sećate li se animiranog filma "Kiriku i veštica", koji je zvanično prvi bioskopski animirani film sinhronizovan na srpskom jeziku? Od istog reditelja, nagrađivanog profesionalca za animacije Mišela Osla 26. januara u bioskope stiže najnovija avantura, ujedno uzbudljiva i edukativna, istorijskim činjenicama potkovana - "Faraon, divljak i princeza".

Od reditelja Mišela Osla, dobitnika nagrade BAFTA stiže najnovije animirano ostvarenje premijerno prikazano na 18. KIDS festu, koje opisuje tri različite priče, tri doba koje nemaju potpunu povezanost među sobom. Pred gledaocima će se naći neobičan spoj različitosti, jedinstvena celina o svemoćnim bogovima, prinčevima i princezama, ljubavi, hrabrosti i snovima.

Egipatska civilizacija fascinirala je Osla od malih nogu i kako bi što uverljivije predstavio prvu priču animacije odeljenje Luvra koje je specijalizovano za Egipat, kao i za afričke dinastije, pomoglo mu je pri radu te je ova priča, kako ističe Oslo „istorijski najtačnija.“

U svojoj karijeri, prikazivao je Japan, Persiju, Tibet, Antile, a na isti način pristupio je i francuskom regionu Overnj. Putovao je njegovim predelima i istraživao kamerom i na taj način je predstavio i sledeću priču animacije:

– Mnogo sam naučio o toj teritoriji i svemu onome što je predstavlja: sivi vulkanski kamen, katedrala u Klermon-Feranu, veliki broj zamkova koji su me oduševili. Ovo je priča bez mnogo dijaloga. Likovi izražavaju svoje komplikovane misli i osećanja na način koji je razumljiv čak i najmlađima, a nije prejednostavan odraslima. Volim da upotrebljavam samo korisne reči i uvek se preispitujem koji im je smisao.

Foto: Promo

Mišel Oslo je poznat po mnogim crtanim filmovima (Azur i Asmar, Dilili u Parizu), a na ovim prostorima posebno je ostala u pamaćenju animacija „Kiriku i veštica“, koja zvanično slovi za prvu sinhronizovanu animaciju prikazanu u bioskopima kod nas.

– Danas srećem ljude koji su kao deca gledali moje filmove i koji mi na njima zahvaljuju. To je neverovatno. Većina animatora koji su se pridružili mom timu rekli su mi da su odrasli uz moje filmove i da su zbog toga došli da rade sa mnom. Često se susrećem sa svojom publikom i razgovaram sa gledaocima svih uzrasta. Divno je kada jedan autor može da vidi ono što njegov rad postiže tokom godina. Zaista sam ispunjen – rekao je Oslo.

Bonus video: Snimanje filma „Munje 2“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar