Foto: Promo

"Vreme u kome živimo nije opasno samo medicinski, ono je opasno i civilizacijski, ono je nesigurno, puno straha, ne znamo kuda će dalje krenuti a imamo objektivno razloga da se pitamo i da se bojimo. Jedino što nam ostaje i čemu na neki način služi i tetar je priča o nežnosti. To je ono što nas na neki način drži kao ljude zajedno, ta toplina nam daje snagu,umesto leda i straha koji nas čini ustrašenim, što je gore od fiziologije", kaže selektor Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se ove godine održava pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“, Bojan Munjin.

„Predstave koje smo izabrali imaju svoj život, pravljene su u spesifičnom sredinama odakle dolaze, ovo je festival regije, „Bez prevoda“. Užički Jugoslovenski pozorišni festival ima svoj vlastiti život a njegov život su sve te predstave zajedno. Ovo je festival dobre pozorišne priče, dobrih glumaca i dobrih teatara, uvek smo se toga držali i držaćemo se i dalje. To nije festival nekog posebnog koncepta, nije festival neke političke poruke, to je festival dobrog pozorišta, za Užice, njegovu publiku i sve drage goste“, rekao je u Užicu, predstavljajući repertoar, selektor Bojan Munjin.

Munjin dodaje da je svaka od sedam predstava, koje će na sceni užičkog pozorišta biti izvedene u prvoj sedmici novembra, zapravo predstava neke dobre priče o čoveku, njegovoj sudbini, vremenu u kome živi. Svaki dosadašnji JPF je imao neku svoju temu, nevidljivu nit koja se provlači kroz predstave, taj slogan je uvek bio u vezi sa vremenom, prepoznatljiv ljudski i životno, ovogodišnji je „Pričaj mi o nežnosti“.

„Vreme u kome živimo nije opasno samo medicinski, ono je opasno i civilizacijski, ono je nesigurno, puno straha, ne znamo kuda će dalje krenuti a imamo objektivno razloga da se pitamo i da se bojimo. Jedino što nam ostaje i čemu na neki način služi i tetar je priča o nežnosti. To je ono što nas na neki način drži kao ljude zajedno, ta toplina nam daje snagu,umesto leda i straha koji nas čini ustrašenim, što je gore od fiziologije.Pokušaćemo ove godine da pričamo o nežnosti, kroz predstave koje su različite. Neke pričaju o istoriji, neke o međuljudskim odnosima ali su nekako više od samo psihološke drame. Neke su i crnohumorne ali i kroz crni humor pokušavamo da dođemo do čoveka“, ističe Munjin.

Festival će 1.novembra otvoriti Bosansko narodno pozorište Zenica predstavom „Sedam strahova“ po tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić. Drugog dana festivala na repertoaru je „Pučina“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rađena prema komadu Branislava Nušića u režiji Egona Savina a važi za predstavu dobrih poteza i dobrih glumaca. „Znaš ti tko sam ja“, je treća festivalska predstava, Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, autorski projekat Ivana Penovića. Ovo zagrebačko pozorište će prvi put nastupiti na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Crnogorsko narodno pozorište i „Đokando“, prema komadu Viktora Lodata u režiji Dušanka Belade, užičkoj publici predstaviće se četvrte festivalske večeri. U pitanju je predstava, koja po rečima selektora, itekako ima veze sa sloganom ovogodišnjeg festivala. Petog dana festivala Atelje 212 zaigraće „64“ prema komadu Tene Štivičić urežiji Alise Stojanović.

Pretposlednje festivalsko veče publici će se predstaviti Narodno pozorište Pirot, autorskim projektom pokojnog reditelja Igora Vuka Torbice i predstavom „Strah – jedna topla ljudska priča“. Festival će zarvoriti predstava „Zelena čoja Montenegra“, kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar a prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom u režiji Nikite Milivojevića.

Direktor Narodnog pozorišta Užice i koselektor festivala Zoran Stamatović, ističe značaj građana Užica za festival. On kaže da su upravo oni dvanaesti ili još bolje reći prvi igrač u fudbalu, te da su oni prvi i osnovni podsticaj za sam početak festivala pre 26 godina. To se pokazalo i time što smo, ne objavljujući selekciju, pustili u prodaju karte, po posebno povlašćenim cenama, jer je drugi festival u ovoj godini, dupli izdatak za Užičane, pa smo cenu prepolovili. Sve karte su prodate u jednom danu, u onom broju koliko je zbog epidemije dozvoljen, 197 od 585 mesta. Ukoliko se do početka festivala promeni situacija pa Štab dozvoli, onda ćemo pustiti još karata. Ovaj festival će biti upamćen po tome, da je to prvi festivalkoji je prodao sve karte pre objavljene selekcije“, kazao je Stamatović.

Foto: Promo

Jugoslovenski pozorišni festival, najznačajnija je kulturna manifestacija grada Užica a gradonačelnca ovog grada Jelena Raković Radivojević, koja je i predsednica Saveta festivala, veruje da se dobrom saradnjom on može dodatno unaprediti.

„Grad Užice, zajedno sa Narodnim pozorištem, čini sve da ova prestižna kulturna manifestacija sačuva renome koji je tokom proteklih godina stekla. Napominjemo da uvek može bolje i više, svakako da tome stremimo. Nadamo se i verujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama, uspeti da osnažimo festival novim sadržalima. Raduje nas dolazak pozorišnih umetnika u Užice i sigrna sam da će ih biti još više. Uverena sam da gostoljubivost grada Užica i Užičana neće izostati“, rekla je gradonačelnica.

Za realizaciju ovogodišnjeg festivala Ministarstvo kulture je opredelilo 3,5 miliona dinara a grad Užice 2,5 miliona što je u ukupnom iznosu milion dinara manje nego 2019.godine.
Žiri festivala još nije saopšten, a kako je rekao umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice Nemanja Ranković, razlog je trenutna epidemiološka situacija.

„Treba imati na umu celokupnu situaciju i okolnosti u kojima se festival održava ali takođe treba težiti da se festival, što je moguće pre, vrati u neke svoje redovne tokove“, rekao je Ranković.

Pored takmičarskog programa, pripremili smo i zanimljiv prateći program. Festival će tradicionalno biti otvoren izložbom fotografija nastalih na predhodnom festivalu, autora Radovana Baje Vujovića, koja će ovog puta biti obogaćena fotografijama predstava našeg pozorišta i koje govore o učešćima užičkog pozorišta na ovom festivalu. U planu je i izložba posvećena Miši Stanisavljeviću, autora Ružice Marijanović a festival će propratiti i promocija nekoliko knjiga. Obeležiće ga i tribina posvećena poetici preminulog Igora Vuka Torbice.

Bonus video: Zašto volimo da se bojimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar