Bege Fank Foto: Renato Miskolci, Promo

Izdavačka kuća Popbooks objavila je debitantsku knjigu autora Predraga Vukčevića Bege Fanka „Dobar Rep: kako sam objasnio i završio pravi rep“ u kojoj autor objašnjava kako i zašto se dogodio kraj istorije rep muzike, i to baš u Beogradu.

Knjiga „Dobar Rep“ Predraga Vukčevića Bege Fanka nesvakidašnje je provokativna vožnja kroz istoriju stila, nabijena erudicijom, stavom i – možda najvažnije – duhom! Reč je o autentično napisanom vodiču kroz najvažnije sociološke i društvene fenomene afroameričke kulture druge polovine 20. veka (preciznije – nakon sloma Pokreta za građanska prava Afroamerikanaca) koji u središte društvenih previranja postavlja muljatora kao vitalnu borbenu mašinu spremnu da se uspešno nosi kako sa belačkim rasizmom, tako i sa kapitalističkom represijom koju je bela zajednica nametnula ostalima.

Paralelno s tim, knjiga zagovara prevrednovanje srpske i jugoslovenske tradicije zasnovane na bitovima i rimama, analizirajući i dajući neretko ekscentrična, ali uvek duhovita i argumentovana tumačenja stilova domaćih autora (Bad Copy, General Two, Moskri…). Čitava naracija o repu kao žanru data je s obzirom na začetak i razvoj srpske rep kulture, ali ne kao udaljenog fenomena istorijskog proučavanja, već kao dela proživljenog iskustva koje je oblikovalo samog autora.

Bege Fank album Foto: Promo

„Stigla je knjiga u kojoj sam uz lične priče o odrastanju s repom i o tome kako ga je moja generacija odomaćivala na našim prostorima, rešio i globalno najvažnije pitanje – „Šta je (pravi) rep?“ A zatim – kao da to sve nije dovoljno – pokazao i kako sam taj pravi rep svojim konceptom Dobrog repa logički izveo do kraja, završio njegovu istoriju.
Nije da moje izjave samo zvuče previše razmetljivo već one zaista jesu takve i to namerno. Objasnio sam zbog čega je bitno biti razmetljiv, biti kul i kako nas tome uče mnoštva prevara raznih varalica, a najviše crnih muljatora i elite muljatorske ekipe – crnih makroa. Konačno, objasnio sam kako sam prevario sebe da bih postao apsolutno dobar“, kaže Predrag Vukčević – Bege Fank.

Bonus video – Mentalno Razgibavanje: Švedjanke za poneti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar