O Miji Aleksiću: Od smeha do suza jedan je korak FOTO

Podeli:
Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Putujuća postavka koja obilazi gradove i pozorišta u kojima je veliki glumac igrao otkriva malo poznate detalje iz njegovog života, ali i podseća na najznačajnija načela kojima se rukovodio u bogatoj karijeri. Izložba je juče otvorena u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru.

Sledeće godine biće tačno 100 godina od rođenja jednog od najvećeg i najznačajnijeg srpskog i jugoslovenskog glumca, a njegovo glumačko nasleđe, od zaborava čuva Kulturni centar iz Gornjeg Milanovca, dokumentarnom izložbom ’’Mija Aleksić – biti glumac’’. Ova postavka sinoć je otvorena u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru, u kome je Mija počeo svoju karijeru davne 1943. godine.

Izložba je prvi put predstavljena 2013. godine, povodom 90 godina od rođenja Mije Aleksića, a prvi su je videli građani Gornjeg Milanovca, opštine kojoj pripada selo Gornje Crnuće, rodno mesto glumačkog velikana.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Od tada, fotografije i brojna dokumentarna građa, putuju glumačkim stazama Mije Aleksića i ’’posećuju’’ gradove i pozorišta u kojima je slavni glumac igrao i osvajao nagrade.

Autor izložbe, Boban Stefanović, inače urednik filmskog programa u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca, kaže za “Novu” da Kragujevac nije izabran slučajno za domaćina ove postavke i podseća da je Mija Aleksić, kao dvadesetogodišnjak debitovao na pozorišnim daskama upravo u najstarijem srpskom pozorištu, koje je osnovao Joakim Vujić.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

’’Njegova prva uloga bila je u predstavi ’’Devojačka kletva’’ koja je odigrana 1943. godine, tako iz Kragujevca kreće njegov glumački život. Kasnije prelazi u beogradsko Narodno pozorište, zatim u Jugoslovensko dramsko, a igrao je za Atelje 212 i na drugim scenama širom Srbije. Tokom tog bogatog glumačkog života nastalo je obilje dokumentarne građe, koju smo uz pomoć Mijine porodice i arhive svih značjanijih institucija kulture sabrali na jedno mesto’’, objašnjava autor.

Nušićevi likovi

Mija Aleksić je upamćen po maestralnom tumačenju različitih karaktera u Nušićevim komadima, a igrao je u dve trećine ekranizovanih Nušićevih dela.

Na izložbi su fotografije iz ’’Gospođe ministarke’’(režija Žorž Skrigin) iz 1958. godine, zatim čuveni Jovanča Micić iz 1972. u produkciji Narodnog pozorišta (režija Jovan Putnik), fotografije iz filma ‘’Maratonci trče počasni krug’’, u kome igra Aksentija Topalovića, kao i niz fotografija iz 50-tih, 60-tih i 70-tih godina sa filma i pozorišta.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako ga većina pamti kao vrsnog komičara, podjednako je dobro iznosio teške i duboke dramske uloge. U beogradskom Narodnom pozorištu debitovao 1949. ulogom stražara u Šekspirovom ’’Hamletu’’, a raskošnost njegovog talenta pamtimo i iz filmova ’’Skupljači perja’’ i ’’Varljivo leto ‘68’’.

Bio je i slikar

Čitav opus Mijinog života i uloga koje je ostvario u pozorištu, televiziji i radio dramama, kao i nagrade osvojene na brojnim festivalima, predstavljene su na izložbi, a autor Boban Stefanović, ističe i da su ’’poseban ukras’’ izložbe, slikarski radovi Mije Aleksića. To je manje poznat detalj iz njegovog života, koji je šira javnost saznala upravo posećujući izložbu.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

’’U časovima odmora, Mija Aleksić je slikao za sebe i za svoje prijatelje, a Kulturni centar je od njega dobio vredan poklon, kada je 1993. godine učestvovao na likovnoj koloniji ’’Mina Vukomanović Karadžić’’ u Gornjem Milanovcu. Tada nam je poklonio sve slike koje je naslikao, a kasnije smo zahvaljujući njegovom sinu Veliboru došli do još slika i crteža’’, kaže autor.

Izložba posvećana Miji Aleksiću u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru, biće otvorena do kraja juna.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

 Glumačke zapovesti Mije Aleksića

Uvek počinji sve ispočetka!

Smešno je ono što je istinito!

Ne forsiraj ulogu, nego je postepeno osvajaj, ali sa strašću!

Igraj estradu, kao najvišu komediju!

Od smeha do suza jedan je korak!

Voli publiku, ali joj se ne udvaraj!

Igraj za partnera, jer on igra za tebe!

Ceni reč, ali i ćutanje!

Stotu predstavu igraj kao i prvu, ali bolje!

Bonus video: Ajfelov toranj – od rugla do večnog simbola Pariza

Komentari

Vaš komentar