Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) pozdravlja široki front institucija, udruženja i pojedinaca koji su podigli svoj glas protiv nastavka pustošenja Beograda i njegovih kulturnih dobara, kaže se u saopštenju ovog udruženja.

„Primer planskog nestanka Beogradskog sajma knjiga sa urbanističke mape glavnog grada pokazuje svu upornost vlasti i nezasitog investitorskog lobija u pokušaju da se falsifikatima, manipulacijama, demagogijom, ukratko – političkim potezima na ivici kriminala, izbriše postojanje prošlosti i budućnosti i pravo na kulturni kontinuitet. UPIS, kao esnafska izdavačka institucija, posebno naglašava nedopustivu ignoranciju donosilaca političkih odluka i njihovog sprovođenja na nivou republike i grada, a u ime arhitektonske i inženjerske struke, koja nije ni konsultovana, da se izmeštanjem Beogradskog sajma, 66 godina tradicije Međunarodnog beogradskog sajma knjiga – baci na poljanče za pikanje fudbala“, kaže se u saopštenju Udruženja profesionalnih izdavača Srbije povodom najavljenog rušenja i preseljenja Beogradskog sajma.

Priče oko toga da su svi važni sajmovi (knjiga) van centara gradova, pa i samih gradova, čista su neistina, dodaju iz UPIS-a.

„Pariski Salon knjige je u centru prestonice, Londonski sajam je vraćen u Olimpiju – srce Londona, Pekinški sajam knjiga je takođe, posle neuspešnih godina ‘provoda’ na livadi vraćen u okvire centralnih prstenova grada… Da, postoje i sajmovi knjiga van gradova, ali iz potpuno drugih razloga tamo postavljeni i tehnički i logistički savršeno organizovani (Lajpcig, Teheran, Kairo itd.). Ali valja primetiti da je Beogradski sajam knjiga jedan od najvažnijih među već pomenutim u Evropi (dugo je bio odmah iza Frankfurtskog) i da je taj argument softverski izuzetno važan. Ako bismo prešli na druge kontinente, samo bismo proširili iste primere: Njujorški sajam knjiga održava se u srcu Menhetna, ne u preriji, a sličan je slučaj i sa Kanadom – Kvebek i Toronto, kao i azijskim sajmovima knjiga“, poručuju iz UPIS-a i zaključuju:

„Kao jedan od najmasovnije posećenih sajmova u toku godine, Međunarodni beogradski sajam knjiga, na mestu na kojem je, kolevka je održavanja naših estetskih, kulturoloških i civilizacijskih vrednosti. Ne treba da bude i njihov grob. Časni posao izdavača je da stvaraju knjige, a ne da učestvuju u njihovom uništavanju.“

Bonus video: Poslednji sajam knjiga pod kupolom Hale1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar