Gerdina soba Foto:Promo/Pozorište mladih/Vladimir Veličković

Gran pri nagradu za najbolju predstavu "Novosadskih pozorišnih igara" žiri je dodelio predstavi "Gerdina soba", u produkciji Osobnjak teatra iz Sankt Peterburga u Rusiji, saopšteno je danas.

U obrazloženju žirija se navodi da je predstava „Gerdina soba“ u svim segmentima ujednačena, kao i da je pokazala mogućnosti lepote teatarske bajke objedinjavajući sve komponente važne za kvalitet jedne predstave kao što su svetlo, muzika, gluma i režija.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Jana Tumina za „Gerdinu sobu“, a najbolja glumačka bravura pripala je Alisi Oleinik za ulogu Gerde, koja je, po oceni žirija, pokazala majstorstvo vrhunske transformacije, animacije, vladanja telom, pokretom i prostorom.

Predstava „Gerdina soba“ dobila je još dve nagrade – za scenografsko ostvarenje (Kira Kamalidinova), i kostime Anisi Kornidovoj.

Nagradu za majstorstvo animacije žiri je dodelio Ireni Bausović Tomljanović za više uloga u predstavi „Kafe kraljevstvo“, u produkciji Kazališta lutaka iz Zadra, dok je za više uloga u istoj predstavi nagradu „Budućnost glume“ dobio Dominik Karakašić.

Specijalnu nagrada za kolektivnu igru žiri je dodelio ansamblu predstave „Tihi dečak“, u produkciji Pozorišta za decu u Kragujevcu, dok je specijalnu nagradu za originalni rediteljski pristup temi dobio Tin Grabnar za režiju ove predstave, a za inovativnost Sandrini Lindgren i Išmailu Falkeu za predstavu „Nevidljive zemlje“, u produkciji „Livsmeldet“ (Grus Grus Teatar) iz Turkua u Finskoj.

Žiri su činili reditelj Biserka Kolevska, producent Miran Hajoš i glumac Slobodan Ninković, a sve odluke doneli su jednoglasno.

Na prvom međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“, u periodu od 7. do 15. maja, odigrano je 11 predstava.

Bonus video: Predstava u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar