Foto: Promo / Tijana Filipović

Centar za muzičku akciju i RTS izdavaštvo objavili su zbornik "Novi zvučni prostori" u kome su sakupljena i objavljena izlaganja sa tribina "Novi zvučni prostori" koje se bave savremenom srpskom umetničkom muzikom.

Zbornik je promovisan u Galeriji RTS-a. Tom prilikom su govorili kompozitorka Ivana Stefanović, direktor Centra za muzičku akciju, muzikološkinja Zorica Premate, uredenica zbornika, muzikološkinja Dr Melita Milin, kompozitorka Dr Ana Gnjatović i filozof Ivan Milenković.

Tribine „Novi zvučni prostori“ Centra za muzičku akciju, koje vodi Zorica Premate, održavaju se od 2014. godine u saradnji sa Udruženjem kompozitora Srbije i Trećim programom Radio-Beograda koji naknadno emituje njihove snimke. Takođe, svi snimci, mnogi autorski tekstovi i fotografije sa ovih skupova nalaze se i na sajtu Centra za muzičku akciju.

„Nakon pet punih godina održavanja u Udruženju kompozitora Srbije, emitovanja na Trećem programu Radio-Beograda i postojanja na sopstvenom sajtu, sasvim logično se u jednom momentu pojavila ideja da tribine o novim delima srpskih kompozitora treba da dobiju i svoju štampanu formu. Izdavaštvo RTS-a bilo je prirodni partner u tom poduhvatu. Tokom celog ovog projekta bezrezervno ga je finansijski podržavao SOKOJ“, kaže Premate za Nova.rs.

Kako je istakla njena i želja direktorke Centra za muzičku akciju, kompozitorke Ivane Stefanović, je da se ovaj projekat nastavi i da sve što je do sada urađeno postane standardni nivo sa koga će i nadalje i još više i bogatije o najnovijoj muzici srpskih autora svih generacija govoriti njihove kolege, kompozitori, muzikolozi i muzički pisci, muzički umetnici, instrumentalisti, pevači i dirigenti, takođe svih generacija.

„Naša kultura, a pogotovo njen segment savremene domaće umetničke muzike, odavno je u dubokoj krizi. Želja i namera malog tima koji je ostvario zbornik „Novi zvučni prostori“ je da uradi sve u okviru vlastitih profesionalnih kompetencija kako bi se nadjačali ti ultranepovoljni uslovi i kako bi se mladim muzičarima svih profila obezbedila prilika i nada da u ovoj zemlji ostanu i rade svoj posao. A takođe i da spoznaju njenu neposrednu muzičku istoriju koja se neprekidno stvara“, zaključuje Premate.