Foto: V. Veličković

Svima je poznato da je Novi Sad tokom protekle godine nosio titulu Evropske prestonice kulture. I dok se u ovoj godini predstavljaju rezultati, i dalje sabiraju utisci i sagledavaju efekti te titule na kulturnu sliku uopšte, stiže i jedna drugačija retrospektiva Novog Sada kao Evropske prestonica kulture. I to kroz objektiv fotografa.

Na aktuelnom, šestom Kaleidoskopu kulture, u nedelji koja je posvećena vizuelnoj umetnosti, 26. septembra u Distriktu biće otvorena izložba fotografa Vladimira Veličkovića, koja će na više od 300 radova predstaviti najznačajnije trenutke koji su obeležili čitav projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, proteklih šest godina.

Foto: V. Veličković

Tridesetogodišnji Veličković više od 10 godina se bavi fotografijom, prateći neke od najznačajnijih događaja i projekata ključnih institucija i organizacija u gradu, a među renormiranim domaćim festivalima na kojima je radio izdvajaju se Exit, Ulični svirači, Lovefest, Jazz festival, Filmski front, Limenka teatar fest i brojni drugi, ali i u regionu među kojima su Sea Dance Festival, Sea Star Festival, SONUS i drugi gde je zabeležio nastupe nekih od najvećih muzičkih imena i svetskih zvezda.

Vladimir Veličković Foto: Privatna arhiva

Među institucijama i organizacijama značajnu saradnju ostvaruje se sa Srpskim narodnim pozorištem, Pozorištem mladih, Američkim kutkom, ali i sa timovima koji su vodili dva velika projekta – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS) i Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

U okviru tih projekata, Veličković je fotografisao neke od najvažnijih kulturnih, omladinskih i sportskih događaja u gradu među kojima su – Svečano otvaranje Omladinske prestonice Evrope, OPENS distrikt – međunarodni festival ulične kulture, umetnosti i sporta, OPENS kviz – jedan od najvećih multimedijalnih događaja.

Foto: V. Veličković

U okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Veličković je od 2017. godine zabeležio najvažnije događaje, među kojima se posebno izdvajaju novi kulturni brendovi Novog Sada – Doček i Kaleidoskop kulture, saradnja sa mrežom kulturnih stanica, ali i radovi sa kojima je ispratio transformaciju Distrikta. Učestvovao u 10 samostalnih i grupnih izložbi.

Ova izložba će biti otvorena do 3. oktobra.

Bonus video: Izložba unikatnih ručno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar