Antička palata iz trećeg veka kod Zaječara večeras je na svetskoj umetničkoj mapi jer se na njenoj sceni održava pravi spektakl – muzička predstava “Paklena komedija - ispovest serijskog ubice" u kojoj naslovnu ulogu tumači čuveni glumac Džon Malkovič.

Autentičan ambijent Feliks Romulijane polako se od 19 časova puni ispred bine na koju će uskoro izaći Džon Malkovič. Sedeća mesta su zauzeta, a prostor se polako puni i onima koji su se odlučili za stajanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj dramsko-muzički pozorišni događaj, u kome uz holivudsku zvezdu, učestvuju dva ansambla – Orkestar Bečke akademije i Vroclavski barokni orkestar, i dva soprana Čen Riz i Suzan Lanbain, zasnovan je na istinitoj priči o serijskom davitelju žena, Austrijancu Džeku Untervegeru.

Malkovič je na scenu izašao u belom odelu ulazeći odmah u ulogu ubice, obraćajući se publici u vidu ispovesti nakon smrti.

On na sceni, s dubokom emocijom izgovora tekst, koji je koncpiran kao ispovest ubice, krećući se po sceni, sa izražajnom gestikulacijom,dok ga prate arije iz dela Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija,Betovena, Gluka i Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena. Listu kompozicija je izabrao dirigent Martin Haselbok, koji je inače i predložio Malkoviču da rade na ovom jedinstvenom performansu.

Džon Malkovič Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Malkovičeva maestralna gluma osvojila je sve prisutne, a autentičan ambijent Feliks Romulijane imao je posebnu ulogu stvorivši baroknu atmosferu.

Serijski ubica Džek Unterveger, prvi put je bio osuđen sredinom sedamdesetih kada je udavio osamnaestogodišnju Margaret Šafer. Izdržavajući kaznu pisao je pesme i prozu, za koje je počeo da dobija književnapriznanja, kao i autobiografsko delo „Čistilište ili put dozatvora – izveštaj krivca“.

Njegov književni uspeh pokrenuo je lavinu podrške da bude pomilovan, a među potpisnicima peticija našli su se i nobelovci Elfride Jelenek i Ginter Gras. Kada je pušten iz zatvora, nastavio je karijeru pisca, ali i ubice. Kada je ponovo uhapšen, obesio se u zatvorskoj ćeliji, 1994. godine.

Džon Malkovič Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ovaj komad je priča o mladiću iz Austrije osuđenom zbog ubistva. U zatvoru je proveo 15 godina, i u zatvoru je naučio da čita i piše,a pošto je od predsednika Republike Austrije dobio pomilovanje, postao je veoma poznat dramski pisac, romanopisac, pesnik i novinar. On je izveštavao o nizu ubistava prostitutki u bečkoj šumi. Sva ubistva zapravo je počinio on, i to verovatno u velikoj meri predstavlja objašnjenje za njegovu stručnost za tu temu. Tako da je ovaj komad zamišljen kao knjiga koju je on napisao kao mrtav i koja će biti njegova istinita ispovest. U komadu muzika predstavlja istinu, a Unterveger predstavlja niz laži, i to ne fantastično ubedljivih laži. Muzika predstavlja savest i ljudskost oličenu u ovoj predstavi“, objasnio je ranije Malkovič u intervjuu za “Tanjug”.

Dva soprana izvodile su arije predstavljujući određene žene u životu Džeka Untervegera, dok je Malkovič vodio publiku kroz njegov život i stavove prema ženama i njegova iskustva nakon zatvora. Mnoge od tih zena kasnije je ubio.

Malkovič je kroz ispovest ubice koji je postao slavan pisac, provukao i kritiku medija i izdavaštva „koje ne zanima koliko je žena ubio, već koliko je kopija knjiga prodao“.

Krikovan je i internet koji ga je „neistinom ili istinom (ako nije istina onda je lepo ispričana) načinili slavnim“.

Vezujuci se konopcem predstavio je poslednji cin ubice koji se ubio u celiji 1994. ali uz konstataciju da se nece ubiti pred svim ljudima zavrsavajuci komad uz reci : Bez samoubista mislim da je za veceras dosta. Ispracen je uz gromoglasne ovacije aplauz i vatromet.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji ispod, a snimak atmosfere možete videti u video prilogu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Džon Malkovič na Felix Romulijani

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter