Nakon što je sinoć Belgrade River Fest otvorio koncertom za pamćenje jedan od najvećih tenora sveta Andrea Bočeli, na platou Geozavoda - koncertnoj dvorani na otvorenom, večeras je nastupala Mariza, fado kraljica iz Portugala koja je još jednom dokazala zašto je ovde publika toliko voli.

Mariza je koncerte u Beogradu rasprodala već šest puta, a ovoga puta stigla je u prestonicu Srbije sa iskrenim oduševljenjem i željom da priredi koncertni spektakl, poput onih koje je već imala u Rojal Albert Holu u Londonu ili Operi u Sidneju.

U pratnji svojih muzičara, na velikoj sceni na obali reke Save, pod otvorenim nebom, Mariza je publiku uvela u magični svet fada, za koji uvek kaže da je „muzika duše“.

Ova vrsna umetnica posebnu ljubav i pažnju srpske publike dobila je kada je 2014. godine zaustavila aktuelnu turneju kako bi učestovala u humanitarnom koncertu za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tada je rekla da je „muzika most između kultura, i da ona nema jezik“, što se potvrđuje prilikom svakog njenog koncerta gde publika iznova biva opčinjena glasom i ritmom tradicionalne muzike Portugala.

Koncertu su prisustvovale brojne javne ličnosti, a među njima bio je reditelj Darko Bajić, Dejan Ristić, pevačica Jelena Tomašević, Vladimir Jelić…

Darko Bajić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
I glumica Jelena Gavrilović došla je da čuje Marizu rekavši da je teško nadmašiti sinoćni Bočelijev koncert, ali da i od ovog očekuje nešto čarobno.
– Mariza je ipak nešto potpuno drugačije i verujem da ćemo uživati. Sinoć sam preplakala pola koncerta bilo je divno i emotivno. Preponosna sam na Jelenu Tomašević koja je izvela sve savršeno – rekla je Gavrilovićeva.
Mariza je čarobno veče započela sa numerom „Enstraha forma de vida“, a publika je uzvratila gromoglasnim aplauzom.
Beogradom se prolomio njen moćan glas i sve je zatreptalo.
Mariza koncert fado dive u okviru muzičke manifestacije Belgrade River Fest Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
– Divno je što imamo priliku da vam pevamo. Večeras je veoma toplo i podseća me na moju domovinu Afriku. Afrika i moje poreklo je prisutno u mojoj muzici, a sledeća pesma je poljubac između Lisabona i Portugala odakle je moj otac i Afrike odakle sam potekla i odakle je moja majka – rekla je Mariza dodajući na srpskom „dobrodošli“.
Usledila je pesma „Beijo de saudade“ puna ritma koji je uveo beogradsku publiku u veče puno emocija, najrazličitijih tonova i duha Portugala i fada.
Mariza koncert fado dive u okviru muzičke manifestacije Belgrade River Fest Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Mariza je pevala, plesala i istinski uživala u svakoj izvedbi prenoseći energiju na sve prisutne koji su se njihali i cupkali na svojim sedištima zajedno sa njom.
Mariza koncert fado dive u okviru muzičke manifestacije Belgrade River Fest Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Dok je pevala jednu od svojih najpoznatijih pesama „Meu fado“ Mariza je pevala iz duše i dotakla je svaku dušu u publici. Njen fado osetili su i razumeli svi, i oni koji znaju jezik ali i oni koji ne, jer je njen jezik, jezik ljubavi i emocije.
– Najvažnija emocija je ljubav. Ona nas čini ljudima i trebalo bi da je negujemo i čuvamo. Ljubav, ali ona prava – rekla je Mariza i sa beogradskom publikom je iskreno delila.
Uz numeru „O Gente da minha terra“ sišla je među ljude.
– Pitali su me šta imamo zajedničko, imamo ovo. Nas. Zajedno. Od prvog puta kada sam došla, među vama sam se osećala kao kraljica i hvala vam beskrajno na tome – rekla je, a publika je ustala na noge i stajaćim aplauzom i ovacijama odala poštovanje kraljici fada.
Vrativši se na bis izvela je snažnu „Saudade“ i uz vatromet pozdravila sve prisutne – do sledećeg viđenja!

Bonus video: Ivan Bosiljčić na koncertu Bočelija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare