Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Posle dve godine prinudne pauze zbog pandemije, ljubitelji knjige su se uželeli Sajma, što se oseća na svakom koraku dok šetate između štandova izdavačkih kuća.

Osmesi, dobra atmosfera, hiljade i hiljade raznih knjiga na jednom mestu i veliki broj pisaca “pred vama”, stvaraju osećaj da se život, nakon korone, zaista vratio u normalu.
Tradicionalno je četvrtak školski dan kada more đaka iz zemlje i regiona posećuje Sajam knjiga, ali i dan kada se izdavačima dodeljuju nagrade.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ogromna gužva koju su stvorili osnovci i srednjoškolci iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore napravila je prijatnu “vašarsku” atmosferu. Đaci i njihovi nastavnici i profesori zajedno  obilaze štandove i traže svoje favorite među novim naslovima.

Dečaci iz OŠ “Momčilo Živojinović” iz Mladenovca, uglavnom, traže mange – japanske stripove.

– Ništa drugo ne čitamo, niti nas zanima – kazali su nam 13-godišnjaci.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Devojčice iz gimnazije “Bora Stanković” iz Vranja tragaju  na Sajmu za trenutno najprodavanijom američkom spisateljicom koja se proslavila ljubavnim romanima.

– Prvo lektira, a zatim Kolin Huver i njena knjiga “Završava se sa nama” – poručuju nam samouvereno ove gimnazijalke.

Foto: Promo

Devojke iz srednje medicinske škole “Viva” sa Banovog brda došle su na Sajam sa svojom profesorkom Srpskog jezika i književnosti, koja za “Novu” prenosi interesovanja svojih đaka:

– Od mangi preko beletristike i Nore Roberts do Agate Kristi, Hobita… Razne stvari!

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Srednjoškolci iz Mojkovca, iako jako mladi, pokazuju političke stavove kroz svoj književni ukus.

– Kupićemo političke knjige o Slobodanu Miloševiću i tražimo Šešelja da se slikamo i popričamo malo s njim – odlučno kažu za “Novu”.

Nadu, ipak, daje jedan osnovac koji u Hali 1 dovikuje drugaru:

“Moram da stignem na Ršumovića”!

Foto:Pošta Vuk Branković

Naš legendarni pesnik za decu na štandu “Lagune” potpisivao je svoje knjige bez daha jer je oko njega bilo mnogo sveta. Bio je to jedan od lepših prizora na Sajmu!

U prolazu smo sreli i pisca Slobodana Tišmu (redak posetilac Sajma sa maskom, prim.aut.) čija je nova knjiga „Život pesnika – political nigredo“ izazvala brojne kontroverze u javnosti.

– Ne očekujem još jednu NIN-ovu nagradu. Ma kakvi – poručuje nam dok mu hvalimo poslednji roman.

A onda se susrećemo sa potpunom suprotnošću. Naime, Vojislav Šešelj, već standardno kad su Sajmovi knjiga u pitanju, sedi na štandu “Velike Srbije” i čeka srednjoškolce za fotografisanje… Ali, stiče se utisak da sve manje zanima bilo koga osim dece željne nekoga ko je “zabavan”.

Primetno je odsustvo hrvatskih i bosanskih izdavača na Sajmu. Videli smo samo zagrebačku “Školsku knjigu” čiji je štand prilično posećen, i na kojem se najviše traže knjige iz lingvistike, medicine, publicistike… A lepo opremljen roman “Na rubu pameti” Miroslava Krleže kod njih možete kupiti za 1.000 dinara.

Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kada je u pitanju prodaja knjiga, od domaćih pisaca na štandu “Lagune” se najviše prodaju Dejan Tiago Stanković, Vladika Grigorije i Uroš Petrović. Od stranih su tu, zbog TV serija, Džordž Martin “Vatra i krv” i Robert Džordan “Ponovorođeni zmaj”. Od tinejdžerskih knjiga dobro idu “Noćna škola” i Sara Džej Mas. Na štandu distributera “Makarta” dobro prolaze Miljenko Jergović i Elena Ferante, a hit je knjiga “Mački je dosta” Stefana Garnieja.

Bonus video: Sajam knjiga – Vladika  Grigorije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar