Foto: Promo/Arhipelag

Nova knjiga pesama Stevana Tontića "Opsada moga Ja" upravo je objavljena u izdanju "Arhipelaga" u ediciji "Element", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Nove pesme Stevana Tontića, prema rečima Gojka Božovića, glavnog urednika „Arhipelaga“, sažimaju i izražavaju uskomešano i uzdrhtalo osećanje sveta.

– Dok je svet prepun opasnosti i nesigurnosti, čovek je sveden na izdvojeno i opsednuto Ja. To Ja je čitav njegov dostupni svet, sve ono što misli i ono što veruje, ono što zna i ono što sluti, ono što ga spasava i ono od čega strepi. Ja su, naravno, i drugi, mnoštveni i sasvim raznoliki, bliski i daleki, srodni i otuđeni. Strah i nemir, koji se gnezde u skoro svakoj Tontićevoj pesmi u knjizi „Opsada moga Ja“, produbljuju se u pesničkim dijalozima sa smrću – reči su Božovića.

Stevan Tontić, rođen 1946, je pesnik, prozaista, esejista, antologičar i prevodilac s nemačkog. Pre „Hristove lude“, objavio je 12 knjiga pesama, među kojima su: „Naše gore vuk“ (1976), „Tajna prepiska“ (1976), „Hulim i posvećujem“ (1977), „Crna je mati nedjelja“ (1983), „Prag“ (1986), „Sarajevski rukopis“ (1993), „Blagoslov izgnanstva“ (2001), „Sveto i prokleto“ (2009), „Svakodnevni smak svijeta“ (2013) i „Hristova luda“ (2017).

Stevan Tontić Foto: Promo/Arhipelag

Tontićeva dela prevođena su na mnoge strane jezike, a dobitnik je i domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Šantićeva, Zmajeva, Disova nagrada, Žička hrisovulja, a laureat je Bavarske akademije lepih umetnosti, grada Hajdelberga „Književnost u egzilu“, „Rajner Kunce“.

Posle višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993–2001), vratio se u Sarajevo, gde je živeo do 2014, kada se nastanio u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar