Foto: Universal Pictures

"Openhajmer" Kristofera Nolana je zvanično označen sa "R", i time postao prvi njegov film s tom ocenom od "Insomnije" iz 2002. godine.

Slavni reditelj je prošlog meseca potvrdio da je „Openhajmer“ i najduži film u njegovoj karijeri do sada, i traje gotovo tri sata. Agencija „AP“ piše da su snimljeni materijali još i duži i da je filmska traka dugačka preko 17 kilometara i teška oko 300 kilograma.

Nolan je za AP rekao da je „najbolje moguće iskustvo“ za gledanje „Openhajmera“ format filma Imax od 70 mm. Međutim, taj format postoji samo u 25 bioskopa širom Severne Amerike.

– Oštrina, jasnoća i dubina slike su bez premca. Snimanje na Imaxu od 70mm zaista omogućava da ekran nestane. Dobijate osećaj 3D bez naočara. Imate ogroman ekran i ispunjavate perifernu viziju publike. Bukvalno ih uranjate u svet filma – rekao je Nolan za „AP“, prenosi „Varajeti“.

Foto: Universal Pictures

Bioskopi velikog formata su takođe neophodni za poseban doživljaj zvuka u filmu. Nolanova ostvarenja su i ranije bila kritikovana zato što su bila preglasna, ali zvuči kao da bi „Openhajmer“ mogao da „raznese“ krov bioskopa kada dođe vreme za prikazivanje Triniti testa, koji je označio prvu detonaciju nuklearnog oružja.

– Znali smo da ovo mora da bude izuzetno. Sada smo u mogućnosti da sa slikom radimo ono što smo mogli ranije samo sa zvukom. Možemo uticati maksimalno na publiku – skoro fizički osećaj odgovora na film – kazao je Nolan dodajuči da je uspeo da simulira eksploziju atomske bombe bez oslanjanja na vizuelne efekte.

Film „Openhajmer“ prati teoretskog fizičara Roberta Openhajmera dok predvodi Menhetn projekat i stvara atomsku bombu s ciljem da okonča Drugi svetski rat. Zasniva se na knjizi Kaja Birda i Martina J. Šervina „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer“, koja istražuje razvoj atomske bombe tokom Drugog svetskog rata.

– Film gura publiku u pulsirajući paradoks zagonetnog čoveka koji mora da reskira uništenje sveta kako bi ga spasio – kaže se u službenom opisu.

Priča se fokusira na period nastanka atomske bombe, ali i na Openhajmerovo kajanje nakon što je shvatio šta je zapravo učinio, rekavši: “Postao sam smrt, uništitelj svetova.”

U glavnoj ulozi je Kilijan Marfi, a igraju još i Emili Blant, Met Dejmon, Robert Dauni Mlađi, Florens Pju i drugi. Ostvarenje će se prikazivati u svetskim bioskopima od 21. jula.

Foto: Universal Pictures

Robert Openhajmer (1904-1967) bio je američki fizičar i direktor Instituta za napredne studije u Prinstonu. Poznat je po radovima iz nuklearne fizike. Godine 1936, otkrio je tip nuklearnih reakcija poznatih pod nazivom “stripping” reakcije, koje su važne pri određivanju nuklearne strukture.

Foto: HO / AFP / Profimedia

Tokom Drugog svetskog rata bio je na čelu istraživačkog rada za proizvodnju atomske bombe u Los Alamosu. Posle rata negativno se odnosio prema projektu izrade H-bombe, pa je 1954. optužen zbog simpatija prema komunizmu.

Iako su policijska ispitivanja dokazala njegovu lojalnost SAD, ipak mu je zabranjen pristup poverljivim dokumentima o nuklearnom istraživanjima. Iako je ostao bez direktnog političkog uticaja, Openhajmer je nastavio da predaje, piše i radi u oblasti fizike. Deceniju kasnije, predsednik Džon F. Kenedi mu je dodelio nagradu “Enriko Fermi”, što je bio gest političke rehabilitacije. Kao naučnik, Openhajmer je najviše ostao zapamćen po tome što je bio glavni osnivač Američke škole teorijske fizike dok je bio na Univerzitetu Berkli.

Bonus video: Mikelsen sa fanovima u Sarajevu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar