Helverova Noc 13 Foto:Kamerni teatar 55

Posle Kamernog teatra 55 u Sarajevu, predstava "Noć Helvera", u režiji Dina Mustafića, koja se na ovoj sceni s velikim uspehom igrala od 2004. godine, gostovala i punila gledališta širom regiona i sveta, osvajala brojne nagrade i impresivne kritike, stiže i pred našu publiku u Beogradsko dramsko pozorište.

Na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković“, ova potresna intimna drama sa Mirjanom Karanović i Erminom Bravom u glavnim ulogama, čija se radnja događa u doba jačanja totalitarizma, tridesetih godina prošlog veka, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 24. novembra u 20 časova.

Helverova Noc 13 Foto:Kamerni teatar 55

Ova premijera rezultat je saradnje sarajevskog Kamernog teatra 55 i Pozorišta na Krstu, koja je dovela i do toga da „Noć Helvera“ ostane na repertoaru najstarijeg beogradskog teatra.

Drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka–dete, štićenik–tutor, brat–sestra, muškarac–žena, dželat–žrtva.

Helverova Noc 13 Foto:Kamerni teatar 55

Ali, ova ambivaletnost nema za cilj da stvori utisak incestuoznog odnosa ili nešto slično, već da ponudi zaista emotivno snažnu i potresnu priču o stradanju jednog neobičnog, drugačijeg para u svetu koji na svaku neobičnost i drugost reaguje agresivnim šikaniranjem, potezanjem batine i oružja. U totalitarnoj, fašističkoj euforiji, koju nam „Noć Helvera“ potresno dočarava, nema mesta za one koji ne pripadaju krdu. U takvom ambijentu oni neumitno stradaju…

Dino Mustafić jedan je od najangažovanijih reditelja u regionu, koga naša publika dobro poznaje kako po gostujućim predstavama, tako i po režijama nekih od najuspešnijih ostvarenja na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Bitef teatra („Rođeni u Yu“, „Mali mi je ovaj grob“, „Novo doba“…).

Helverova Noc 13 Foto:Kamerni teatar 55

U „Noći Helvera“ Mustafić je okupio autorsku ekipu u kojoj su i Faruk Tahirbegović koji je preveo dramu Ingmara Vilkvist, Ljubica Ostajić, dramaturškinja, i Kenal Hrustanović, scenograf. Repriza premijere zakazana je za 25. novembar.

Bonus video: Između „Petrijinog venca“ i „Kamena“ – gost Mirjana Karanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar