Predrag Peđa Milošević. Foto: Dragan Obrić/Promo

Izložba "Niti i metafore" akademskog slikara Predraga Peđe Miloševića biće održana od 25. marta do 8. aprila u galeriji "Atrium" u Biblioteci grada Beograda, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Milošević će predstaviti ulja na platnu nastala u poslednjih nekoliko godina, a njegovo slikarstvo je „izuzetna intimistička umetnost figurativnog usmerenja, snažno oslonjena na veštine i način promišljanja starih majstora flamanskog slikarstva“, navodi se u pozivu na izložbu.

„Kompilacijom suptilnog crteža (crtež je misao), sa pažlјivo biranim koloritom (boja se događa, ona je emotivni postupak) i specifične likovne obrade, sa predstavlјanjem i pripovedanjem, umetnik ‘skida prašinu’ sa slikarske kulturno-istorijske tradicije, gradeći svoju osećajnost i estetiku utemelјenu na lepoti klasičnog ideala“, piše likovni kritičar Zvonimir Osrečki u osvrtu na Miloševićevo stvaralaštvo.

Predrag Peđa Milošević, Rekamije snovi, 73х 56, 2019. Foto: Dragan Obrić/Promo

Milošević u svom stvaranju pomno istražuje tehnološke procese velikih majstora slikarstva, koji su omogućili umetnost vanredne pojavnosti i tu kontinuiranu posvećenost, specifično i autentično transponovanje umeća i atmosfere starih majstora, prevedene u savremen likovni jezik vidimo i u ovom autorovom ciklusu, navode organizatori izložbe.

„Reprezentativan izbor slika za ovu izložbu fokusiran je na Peđino uvođenje u svetove gde je vreme stalo, u kojima su prizori iz svakodnevnog života oplemenjeni nadrealnim momentima i gde požrtvovanost prema svakom detalju daje novo postojanje ‘malih stvari’. Glavni elementi, pored čistog crteža i vernosti ljudskom liku, su boje koje plene: tople zlatna i umbra, purpur i spokojni tirkiz, finih hromatskih odnosa“, navodi u katalogu za izložbu istoričarka umetnosti Maja Živanović.

Predrag Peđa Milošević, Devojka i paun, 80×55. 2020. Foto: Dragan Obrić/Promo

Predrag Peđa Milošević diplomirao je slikarstvo 1985. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, kada je počeo i profesionalno da se bavi slikarstvom. Izlagao je na više od 20 samostalnih i više desetina grupnih izložbi, a od 1992. do 1996. je živeo, stvarao i izlagao u Španiji. Njegova dela nalaze u galerijama u zemlji i inostranstvu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama. Živi u Beogradu i član je ULUPUDS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar