Stefan Marković Foto: Laguna

Za roman “Pokojnik drugog reda” niški pisac i novinar Stefan Marković dobio je nagradu “Miroslav Josić Višnjić”, koja se dodeljuje za najbolju prvu proznu knjigu autora do 35 godina.

Nagradu dodeljuje Srpska čitaonica “Laza Kostić” iz Sombora, a Marković kaže da je, dok je pisao roman, najmanje razmišljao o nagradama, ali da mu ona dodatno daje vetar u leđa i da ga motiviše to što je neko zvanično prepoznao njegov rad.

„Naročito u trenutku kada satira i proza apsurda nekako prolaze ispod radara, valjda zbog toga što nam je apsurd svakodnevica. Još kad se uzme u obzir i to da se nagrada “Miroslav Josić Višnjić” dodeljuje za prvi roman, a da je 2022. godine izašao baš veliki broj zaista kvalitetnih prvenaca, onda mi ovo predstavlja posebnu čast“, kaže Marković.

Žiri, u čijem sastavu su bili Slađana Ilić, Dragan Babić i Mileta Aćimović Ivkov, ocenio je da je Marković izgradio “višeznačnu priču, u kojoj se elementi proze apsurda ukrštaju sa odlikama društvene kritike i burleske”.

U romanu je reč o pokojnom sredovečnom glumcu Puški, koji pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu u kom nema mesta ni za žive, a kamoli za mrtve.

Među likovima su i novinarka prorežimske televizije „Presser“, samoubica koji je postao popularan jer se ubio uživo na društvenim mrežama, pas grobotragač koji ne ume da nađe hranu, ali vešto nalazi grobove, žrtva porodičnog nasilja koja tek sada otkriva život, upravnik pozorišta koje treba da postane bioskop za smešne filmove i drugi.

Stefan Marković je trenutno zaposlen u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a ranije je radio u Južnim vestima. Objavljivao je prozu u eminentnim književnim časopisima. Živi i radi u Beogradu.

Bonus video:  Srđa Anđelić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar