Foto: Promo/Galerija Hao

Delić velikog opusa barda jugoslovenske i crnogorske umetničke scene Miloša Vuškovića izložen je na postavci koja je otvorena u Galeriji Haos.

Veliki umetnik i još značajniji karikaturista i akademik Miloš Vušković bio je osnivač „Ošišanog Ježa“ između dva svetska rata i saradniku „Ježa“ i listova, kao što su „Glas“, „20. oktobar“ ili „Pobjeda“. Takođe, bio je i vrsni pedagog, erudita, slikar, koji je prošao sve faze umetnosti od impresionizma do apstrakcije, podsećaju iz Haosa.

U fundusu  Narodnog muzeja Crne Gore nalazi se legat od 300 stotine radova među kojima su slike, karikature i skulpture, a na izložbi u Haosu predstavljen je deo Vuškovićevog opusa. Tu su crteži, karikature, pasteli, akvareli iz privatne kolekcije, koji nisu do sada izlagani. 

„Miloš Vušković je bio jedan od najcenjenijih karikaturista na prostorima bivše Jugoslavije, koji je posedovao izuzetan talenat i sposobnost da minimalnim sredstvima, čistim oblikom i sigurnim crtežom izrazi ono što je karakteristično i primarno u duhovitom komentaru“, ocenila je u tekstu za katalog izložbe istoričarka umetnosti Ljiljana Zeković. 

Miloš Vušković je rođen na Cetinju 1900. a po izbijanju Prvog svetskog rata interniran je u Austriji. Nakon okončanja rata upisao se na Umetničku školu u Beogradu, da bi potom studirao slikarstvo u Beču. Vratio se u Beograd, tačnije u Pančevo, gde je do 1933. godine radio u gimnaziji kao profesor crtanja, a potom u beogradskoj Prvoj muškoj gimnaziji. 

Foto: Promo/Galerija Hao

Zajedno s kolegama Lubardom i Milunovićem vratio se 1946. godine na Cetinje gde je radio kao profesor u novoosnovanoj Umjetničkoj školi. Nakon preseljenja ove škole u Herceg Novi 1948. postaje direktor, a do penzionisanja 1965. radio je kao direktor Umjetničke galerije Crne Gore, čiji je bio i osnivač, na Cetinju.

Predstavio se na 15 samostalnih izložbi i na više desetina grupnih postavki u zemlji i inostranstvu, a bio je član Crnogorske akademije nauka i umetnosti. Ovenčan je brojnim nagradama, poput Politikine, ULUJ-a, Grada Beograda, Vlade i Izvršnog vijeća Crne Gore, Trinaestojulske nagrade, Cetinjskog salona, AVNOJ-eve nagrade. Preminuo je 1975. godine na Cetinju, gde je i sahranjen. 

Izložba u Galeriji Haos će trajati do 28. aprila.

Bonus video: Izložba Pijaniste u Haosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar