Foto: Fondacija Misija Halijard

Ovo je treća animirana priča o Herojima Misije Halijard. Zapravo to su lične biografije Amerikanaca srpskog porekla koji su rukovodilii najvećom evakuacijom spašavanja iza neprijateljskih linija.

Operacija Halijard je akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu izvedena je u Srbiji. Spašavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Srpski vojnici su na taj način spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

Nik Lalić je bio jedan od glavnih ljudi u pozadini ove operacije. Košarkaš, fotograf, ekspert za marketing, Hilandarac i poslednji Amerikanac koji je napustio Dražu Mihailovića u Boljaniću kod Doboja. Američki heroj, veteran OSSa, uvek nasmejani Nikola sa svojim brkovima podsećao je na Teslu i Frenka Zapu.

Foto: Fondacija Misija Halijard/Stefani Lalić

Uvek prepoznatljiv sa svojim naočarima, ovaj Amerikanac srpskog porekla bio je prepoznatljiv lik na većini arhivskih fotografija u štabu Jugoslovenske vojske. Svaku od priča ispričao je neko od potomaka, u ovom slučaju Lalićeva kćer Stefani, koja je 2019. sa svojom porodicom bila u Pranjanima na obeležavanju 75 godina Misije Halijard.

Prethodna dva animirana filma bila su posvećena Džordžu Vujnoviću i Džordžu Musulinu.

Foto: Fondacija Misija Halijard/Stefani Lalić

Animirani film je urađen uz podršku Ministarstva Kulture Srbije i Ambasade SAD u sklopu projekta “Zaboravljena istorija” koju organizuje Fondacija Misija Halijard u vise gradova Srbije.

Autor i producent animiranih filmova je Bojan Dragićević, animator Igor Vujčić, ton i muzika Slavko Vesić. Animirani filmovi su javno dobro i mogu se besplatno koristiti u integralnoj verziji za edukaciju, predavanja, promocije, itd.

Bonus video – Rusko-ukrajinska kriza: Na koju stranu staje Rusija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare