Foto: Luka Djuricic/Promo

U nedelju 19. juna na Trgu republike u Beogradu od 19 časova održaće se nesvakidašnji događaj - izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki. Kroz spoj vinčanske "Vidovdanke", koja je vrhunac estetskih dostignuća ove kulture, i aluminijuma, koji se odlikuje večnošću, podiže se svest da su reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

Cilj je prikazati kako od nekoliko recikliranih aluminjumskih limenki nastaje pravo malo remek delo – po uzoru na vrhunsko zantastvo i umetnost Vinčanske kulture. Događaj je deo programa „Svaka limenka se računa“, uz podršku start up-a „Solagro“, koji se bavi reciklažom, i nacionalne platforme Srbija stvara, koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo.

– Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo – izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa i dodala:

– Izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu. Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas limenke, koju su napravljenje od aluminijuma, isto tako mogu da se recikliraju. U Evropi se reciklira 76 odsto limenki, ali mi želimo da to bude 100 odsto.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nalazište Vinča Belo brdo – jedno od najznačanijih primera evropske ali i svetske kulturne baštine – decenijama je bilo zanemarivano.

– Na inicijativu kabineta predsednice Vlade i nacionalne platforme Srbija stvara revitalizacija ovog lokaliteta proglašena je za Kapitalni projekat Vlade Srbije čime je učinjen prvi korak ne samo u očuvanju, već i prezentaciji blaga koje se nalazi na svega 20tak kilometara od centra Beograda. Kao centar neolitskih lokaliteta širom Srbije, ovo je simbol zajedništva, kreativnosti i inovativnosti koju su nam Vinčanci ostavili u nasleđe – ističe Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

Višekruna dodaje da će, od ovog događaja, reciklirane figure „Vidovdanke“ biti i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi kroz razgovor sa arheologom Miroslavom Kočićem kao i o procesu reciklaže od Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa. Pored prisustva topljenju metala uživo, posetioci će moći da uživaju u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan – performerima sa vatrom, raznim aktivacijama i DJ nastupu Dada Selekte.

Bonus video: Glas, dirka, bas: Fragile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar