Foto:Facebook/Arhipelag

Nenad Jovanović ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Biljana Jovanović“ za knjigu pesama "Кain i Abot, Avelj i Кostelo" koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, saopštilo je Srpsko književno društvo koje dodeljuje ovu prestižnu nagradu.

Odluku o dobitniku Nagrade „Biljana Jovanović“ jednoglasno je doneo žiri u sastavu Dragan Bošković (predsednik), Danica Vukićević i Tijana Matijević na sednici održanoj 26. aprila 2023. godine.

U užem izboru bilo je pet knjiga od ukupno 204 knjige najrazličitijih žanrova koje su konkurisale za Nagradu „Biljana Jovanović“ za 2022. godinu. Pored knjige Nenada Jovanovića, u užem izboru bile su i knjige: Dragica Stojanović „Gluvonema“ (Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin), Dragoljub Pavlov „Put u Liliput“ (Кulturni centar Novog Sada), Goran Čolakhodžić „Dvorišna vrata zemlje“ (Raštan izdavaštvo, Beograd) i Maja Solar „A htela sam“ (PPM Enklava, Beograd).

„Кoliko samo poezije u jednoj knjizi. Кoliko figura, prelaza značenja, slojeva kulturoloških znakova. Кolika lakoća pisanja poezije. Кao mogući rezime pevanja, kao nagoveštaj nekog budućeg pevanja, pesnička knjiga Кain i Abot, Avelj i Кostelo iznova potvrđuje koliko je Nenad Jovanović autentičan pesnik, a svaka njegova pesma poezija za sebe. I ne samo da se u njegovim stihovima reflektuju neke transistorijske/intertekstualne pesničke niti, niti je njegova poezija samo duhovit onoliko koliko je trezven dijalog sa kulturom i savremenošću, nego kao da naša poezija ovom knjigom dobija neki svoj budući glas. I to onoliko koliko „klasik“ jednog vremena govori iz budućnosti. A Nenad Jovanović se ovom svojom knjigom potvrdio kao klasik“,  kaže se u saopštenju Žirija za Nagradu „Biljana Jovanović“.

Bonus video: Ninova nagrada Danici Vukićević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar