Predstava Knjiga o Milutinu
Predstava Knjiga o Milutinu, glumac Nenad Jezdić Foto:Nikola Vukelić

U Zvezdara teatru će večeras 50. put biti izvedena monodrama "Knjiga o Milutinu" po istoimenom kultnom delu Danka Popovića, sa Nenadom Jezdićem u naslovnoj ulozi.

Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra prošle godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, nizalo se skoro 10 izvođenja mesečno „Knjige o Milutinu“, reditelja Egona Savina.

Ovaj „duhovni i materijalni testament“, kako ga je opisao Nenad Jezdić, obići će publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, a stigao je i do Slovenije i Maribora.

– Pitam se ko su sad naslednici ovog Milutinovog testamenta. Da li ću ja sad to da umnožim, da li će to da naraste, da li ćemo mi izaći misleniji i smisleniji posle ovog komada i slušanja Milutinove priče, ili ćemo i sto godina posle njegovog stradanja i njegovog života i njegove golgote da i dalje srljamo u nešto što ćemo u predrasudama svojim nazivati sopstvenom golgotom? – kazao je Jezdić uoči premijere prošle godine.

Predstava Knjiga o Milutinu
Predstava Knjiga o Milutinu, glumac Nenad Jezdić Foto:Promo

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“, koja je najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra je ovu monodramu opisao kao „neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove.“

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Nakon jubilarnog 50. izvođenja, 4. juna, na repertoaru je još 11, 16. i 19. juna nakon čega se završava pozorišna sezona u Zvezdara teatru.

Bonus video: Nenad Jezdić – Konačno sam dobio šansu da budem emotivan i ranjiv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar