Foto: Promo/Pozorište Zoran Radmilović

Takmičarski deo 32. Festivala "Dani Zorana Radmilovića" završen je sinoć u zaječarskom pozorištu dodelom nagrada za najbolje uloge, predstave, režiju i glumačku bravuru. Među laureatima su Nenad Jezdić, Hana Selimović i komad "Razvojni put Bore šnajdera". 

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ dobio je Nenad Jezdić za ulogu Bore šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, rađenu po tekstu Aleksandra Popovića i režiji Egona Savina, odlučio je stručni žiri, kojeg su činili Miroslav Radonjić, Duško Ljuština i Nenad Novaković.

Nenad Jezdić Foto: Promo/Pozorište Zoran Radmilović

S obzirom da je, po sudu žirija, 32. „Dane Zorana Radmilovića“ obeležilo mnogo briljantnih rola, članovi žirija dodelili su Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom „(Pra)Faustu“, predstavi Borisa Liješevća u dramatizaciji Fedora Šilija, koja se igra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Nagradom za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ ovenčan je komad „Dekameron“ Đovanija Bokačaja, koju je u dramatizaciji Stevana Koprivice režirao Dejan Projkovski u koprodukciji JU Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar – Festivala barski ljetopis i Narodnog pozorišta Niš.

Scena iz Razvojnog puta Foto: Promo/Pozorište Zoran Radmilović

Publika je, s prosečnom ocenom 9,63, nagradila predstavu „Razvojni put Bore šnajdera“, JDP-a, dok je novinarski žiri u sastavu Tatjana Nježić, Olivera Milošević i Borka Golubović Trebješanin doneo odluku da priznanje za najboljeg mladog glumca na 32. „Danima Zorana Radmilovića“ dobije Iva Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi „PraFaust“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Iva Ilinčić Foto: Promo/Pozorište Zoran Radmilović

Novoustanovljenom nagradom za najbolju režiju ovenčan je Veljko Mićunović za predstavu „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Svim laureatima priznanja će svečano biti uručena večeras u 20 časova, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba, sezona prva“ A. P. Čehova, u dramatizaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, i režiji Zavišića.

Poslednje takmičarsko veče 32. „Dana Zorana Radmilovića“ obeležio je glumački ansambl Ateljea 212 izvevši „Čistu kuću“, koju je po tekstu Sare Rul režirala Andrea Pjević, kao master rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

Foto: Promo/Pozorište Zoran Radmilović

Nagradu „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, po oceni stručnog žirija, dobila je Hana Selimović za ulogu Virdžinije u ovom komadu, u kojem igraju i Natalija Stepanović, Radmila Tomović, Tamara Pjević, Vladislav Mihailović…

– Ovo je moja prva nagrada na ovom festivalu i ponosna sam što je iz Zoranovog grada vraćam u Zoranovu kuću, Atelje 212. Nije lako kada odlazite u mesto koje neguje duh i rad jednog tako velikog umetnika. U sebi onda razmišljate da li možete da zadovoljite ljude koji su naviknuti na ono što je jedan takav glumac imao da ponudi. U Zaječar sam došla pod malim stresom, ali odlazim srećna i zadovoljna. Moja obaveza je bila velika jer mi je zadatak bio da nasmejem publiku. Pre nego glumac naiđe na neku prvu reakciju publike on je najusamljeniji čovek na svetu. To je agonična situacija u kojoj ne znate ništa, ni da li ste talentovani, ni da li ste na pravom mestu na pravom putu. A pogotovo kada dođete na jedno ovakvo mesto gde je rođen Radmilović, koga kada spomenemo ne možemo da ne govorimo o humoru. Imala sam priliku da čujem ono što je rekla velika Renata Ulmanski govoreći o Zoranu Radmiloviću, izjednačivši reč humor sa pojmom humanosti. To mi je bilo veoma inspirativno. Iz mog iskustva ljudi koji su bili najviše sposobni za humor su bili istovremeno i najtužniji ljudi. Srećna sam što sam u ovoj podeli dobila baš ovakvu vrstu zadatka i nadam se da sam pokazala da humor nije nešto što je samo muški posao – kazala je Hana Selimović.

Bonus video: Predstava Edip u Budimpešti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar