Foto: Promo/Arhipelag

Razgovor o knjizi aforizama “Nemam reči” Aleksandra Baljka održaće večeras s početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7).

Knjiga “Nemam reči” nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji „Presek”. Ona predstavlja izbor dve i po hiljade najboljih aforizama ovog autora napisanih u proteklih sedam godina. U ovoj knjizi se lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputacija najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

Osim što je nesvakidašnji primer oštre kritike i briljantne jezičke igre, knjiga Nemam reči predstavlja i veliki raspon izražajnih i tematskih mogućnosti aforizma kao žanra.

U ovoj knjizi taj raspon seže od političkih aforizama, po čemu je Baljak možda i najprepoznatljiviji, preko kritike društva, karaktera i mentaliteta, kritike književnosti i književnog života, kritike okamenjenih i umrtvljenih jezičkih formi, pravih primera filozofskog aforizma, do raskrinkavanja medijskih, socijalnih i, pre svega, političkih manipulacija.

O knjizi “Nemam reči” govoriće Gojko Božović, glavni urednik “Arhipelaga”, Aleksandar Baljak će predstaviti svoje aforizme, a moderator programa je Dejan Simonović.

Bonus video: GOST Književni kritičar, esejista i izdavač Gojko Božović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar