Foto: Promo

Premijera filma "Nemački ašov na Kalemegdanu" biće održana 28. oktobra sa početkom od 18 sati u Atrijumu Narodnog muzeja, saopštili su producenti.

Autori filma „Nemački ašov na Kalemegdanu“ su iz Fondacije Neozoik, novoosnovana fondacija mladih arheologa i studenata arheolgije, poteklih sa seminara arheologije iz Petnice.

Ova fondacija je pre dve godine pokrenula Arheološki Žurnal a sve sa ciljem promocije arheologije među mladima. Glavni saradnik prilikom realizacije filma bio je dr Aleksandar Badnović iz Narodnog muzeja u Beogradu, čije istraživanje je poslužilo kao inspiracija i oslonac za priču o iskopavanjima na Kalemegdanu za vreme okupacije, saopštili su autori.

U kratkom sinopsisu filma navodi se da je 1941. asocijacija na šestoaprilsko bombardovanje Beograda i početak Drugog svetskog rata. Ali, malo je poznato da se te godine u Donjem Kalemegdanu vodio još jedan rat – onaj za kulturno nasleđe i baštinu tvrđave, simbola Beograda. Anenerbe, organizacija čuvena po zloupotrebi arheoloških i pseudoarheoloških istraživanja, iskopavanjima na Kalemegdanu želela je da istoriju beogradske tvrđave stavi u svrhu nacističke propagande.

Foto: Promo

I baš o događajima koji su prethodili iskopavanju i dolasku nemačkih arheologa i Anenerbea, samom toku istraživanja i odgovoru arhitektonskih i arheoloških stručnjaka u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji Fondacija Neozoik i Dunavski regionalni centar DaRec, u saradnji sa Narodnim muzejom i Muzejom grada, snimila je kratkometražni dokumentarni film „Nemački ašov na Kalemegdanu“.

Bonus video:

Bombardovanje Gaze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar