Rudolf Nurejev Foto: Hugues Vassal / akg-images / Profimedia

Moskovski Boljšoj teatar skinuo je s repertoara balet o jednom od najvećih ruskih i svetskih igrača Rudofu Nurejevu.

Uklanjanje“ komada „Nurejev“, u režiji Kirila Serebrenjikova, s repertoara moskovskog teatra koincidiralo je s dopunom zakona o zabrani širenja LGBT propagande u Rusiji.

Generalni direktor pozorišta Vladimir Urin izjavio je da je “Nurejev“ skinut s repertora na osnovu zakona o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti.

Izmene i dopune tog zakona, koje su usvojene prošlog novembra, pored postojeće zabrane svega što se smatra promovisanjem LGBT načina života, predviđaju i zabranu bilo kakve demonstracije LGBT ponašanja, podseća agencija AP.

Nurejev, iako i danas važi za jednog od najvećih baletskih umetnika svih vremena, znan je po čuvenom bekstvu iz Sovjetskog saveza 1961, koje je ovaploćeno u knjigama, dokumentarcima, na velikom platnu, ali i po, za ono doba „raskalašnom intimnom životu“. Naime, Nurejev, iako je bio u seksualnim vezama s ženama, jednako je uživao s muškarcima. Legenda kaže da Nurejev poriv za gej ljubavlju prvi put osetio kada je ugledao jednog mladića u autobusu. Ali, umetnik se toliko postideo da je izašao na prvoj stanici. A kada je upoznao sedamnaestogodišnjeg mladića iz Istočne Nemačke koji je želeo da postane baletan – Teo Kremke, prvi put se zaljubio u muškarca.

Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Znana je i burna ljubavna veza Nurejeva s Dancem Erikom Brunom, još jednim vrhunskim baletskim igračem.

Rudolfu Nurejevu je 1984. dijagnostikovano da je pozitivan na HIV. Nije se čuvao, i oboleo od side. Pre nego što će preminuti početkom januara 1993. u 54. godini napisao je „Pismo plesu“, u kojem je, između ostalog, zabeležio:

Voliš jer osećaš potrebu, a ne da bi nešto dobio zauzvrat. U suprotnom si osuđen na nesreću. Umirem, hvala Bogu što mi je dao telo za ples…“

Rudolf Nurejev Foto: Hugues Vassal / akg-images / Profimedia

I komad u Bošljom teatru dotiče se svega toga, zbog čega je dalje igranje „nemoguća misija“ u trenutnoj klimi u ruskom društvu.

Ovo nije prvi put da se komad suočava sa zabranama. Još leta 2017. premijera baleta „Nurejev“ otkazana je. Kao zvaničan razlog direktor Baljšoj teatra Vladimir Urin naveo je da baletski igrači „nisu bili spremni“… Premijera je, nakon što ju je tadašnji ministar kulture nazvao „gej propagandom“, odigrana tek 2018. godine.

Prošlog meseca Boljšoj teatar odlučio je da prekine s daljim probama i radom na još jednoj Serebrenjikovoj režiji – baletu „A Hero of Our Time“, čija je premijera trebalo da bude u maju. Razloge, međutim, nisu obrazložili.

Serebrenjikov je 2017. godine priveden, a u kućnom pritvoru je bio skoro dve godine, nakon čega je osuđen na uslovnu kaznu zbog pronevere državnih subvencija.

Kazna je ukinuta prošle godine, kada je državi vratio više od milion dolara, a odmah nakon toga izbegao je u Berlin, gde živi i stvara. A nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, svoju zemlju okrivio je za rat.

Kiril Serebrenjikov  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Nakon što je poslednja u nizu rediteljevih predstava otkazana Kiril Serebrenjikov se oglasio na Telegramu, ocenivši da je zakon promenjen samo zbog njegovih komada…

Bonus video: Sergej Polunjin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar