Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šizofreno je sve, haotično i potrebno je dosta energije da se napravi neki red. Ovde je borba za red, pre svega, u nama samima, kaže u intervjuu za Nova.rs kantautor.

Dokumentarni film “Zemlja nije moj dom” o kantautoru Nenadu Mariću, poznatijem po pseudonimu Kralj Čačka, njegovom bratu Marku i ostalim saradnicima iz benda, biće premijerno prikazan sutra u 20 časova u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Kralj Čačka Zemlja nije moj dom – dokumentarni film Foto:Promo

Scenario za dokumentarac RTS-a potpisuju urednik Vesko Butrić i reditelj Slobodan Simojlović. U pitanju je “kolaž realnog i nadrealnog, prikaz grupe muzičara iznutra i spolja, pokušaj da se dokuči ’brehtovska’ atmosfera i taj čudni, tajanstveni zvuk koji proizvode braća Marić i društvo”.

– U filmu ima dokumentaristike i nekih nadrealnih scena, onako kako to vide autori. I mene su iznenadili, jer se takvi filmovi obično snimaju kad je neki umetnik otišao ili kada je pri odlasku – kaže za “Novu” glavni junak filma Nenad Marić.

Foto: Promo

Do ideje za film se došlo pre godinu i po dana, dodaje Nenad, a film je sniman na više lokacija.

– Snimali smo u Beogradu, Deliblatskoj peščari, pa smo išli u Čačak, Pančevo, Dom omladine, kada su bili koncerti… Trajalo je to dugo. Dao sam im svu svoju muziku – i pesme, i numere iz dokumentarnih filmova koje sam radio, tako da su sve to koristili za atmosferu priče koju su želeli da ispričaju.

O Kralju Čačka u filmu pričaju Darko Rundek, Žikica Simić, Petar Janjatović, Zoran Predin, Milena Vasić, Nina i Pavlica Bajsić, Gordan Kičić, Gorčin Stojanović, Zvonko Karanović, Saša Stojanović… I svi su, kako priznaje muzičar, lepo govorili, svako na svoj način.

– Meni je uvek interesantno kad čujem nečije mišljenje koje je autentično i iskreno. Uvek mi to osvetli neki novi ugao na to što radim. Uglavnom su svi pričali sa mnogo podrške, na čemu sam zahvalan, jer to je ta bratija – dodaje Kralj Čačka.

Muzički dokumentarci, priče o bendovima i autorima, vrlo su popularni poslednjih godina. Nenadu je favorit film o Šejnu Mekgovanu iz grupe “The Pogues”.

– To je baš dobar i potresan dokumentarac. Njegova priča i to stanje u kojem je sad… Prikazano je neko vreme koje je prošlo, ali pesme su ostale, i taj pečat koje su ostavile kroz vreme. Da, snima se danas dosta dokumentaraca, eksplozija je vizuelnog generalno. Mislim da smo zapljusnuti malo više slikama, čak bismo mogli reći da postoji teror slika. Sve društvene mreže su vizuelna stvar, i mislim da su oči ljudima malo umorne od svega.

Kralj Čačka je jedan od autora koji je vrlo popularan u celom regionu, i to se vidi i kroz nastupe, ali i kroz projekte u kojima sarađuje.

– To je još jedan dokaz da na ovim prostorima ima ljudi koji su otrgnuti od svih ovih negativnih stvari u koje pokušavaju da nas uvuku svi redom. Ima zdrave svesti, zdravih i normalnih ljudi, koji su sposobni za neki viši stepen komunikacije – smatra naš sagovornik.

A najteže pitanje za Nenada jeste kako opisati nekom strancu današnji život ovde, u Srbiji.

nova s

– Šizofreno je sve, haotično i potrebno je dosta energije da se napravi neki red. Ovde je borba za red, pre svega, u nama samima. A spoljna sredina šalje suprotnu poruku, i neko dobro profitira na tom neredu. Nigde nije sjajno i ne treba ništa idealizovati niti previše kuditi. Ali, vrlo su uzbudljiva vremena – smatra Kralj Čačka.

Novi album bi trebalo da snimi do kraja godine, ali kako kaže, ništa nije sigurno.

– Ne mogu ništa da potvrdim, jer je sve turbulentno. I vreme, i prostor, a i ja sam turbulentan.

Bonus video: Dečji hor na Exitu izveo EKV pesmu Zemlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar