Staša Bajac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Žiri Nagrade za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz", koju dodeljuju Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica Irig, jednoglasno je odlučio da priznanje dodeli Staši Bajac, dramskoj spisateljici, za dosadašnji ostvareni opus.

Ovu odluku je doneo žiri u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik).

U obrazloženju se između ostalog kaže da je Staša Bajac autorka koja, baš kao i sam Mihiz, deluje na više različitih polja, kao dramska spisateljica i scenaristkinja, potom kao pozorišna dramaturškinja, a od nedavno i kao autorka proze. Dramsko pismo Staše Bajac predstavlja reprezentativan primerak doslednog promišljanja i ispitivanja granica dramskog teksta u savremenoj srpskoj dramskoj književnosti.

Staša Bajac je, dodaje se u obrazloženju, nedvosmisleno autentična i jedinstvena autorka u našem dramskom i širem književnom kontekstu, te kao takva zaslužuje da njen rad bude nagrađen nagradom koja nosi ime Borislava Mihajlovića Mihiza.

Staša Bajac diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i na Univerzitetu umetnosti u Berlinu na smeru narativni film i audio-vizuelne tehnologije. Između ostalog, napisala je scenarija za filmove „Vlažnost“ i „Asimetrija“, kao i za serije „Grupa“ i „Žigosani u reketu“. Njena drama „Ovaj će biti drugačiji“ osvojila je Hartefaktovu nagradu za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst i izvodi se u Ateljeu 212. Ove godine objavila je debitantski roman „Ruka u vatri“ (Geopoetika).

Nagrada će biti uručena 17. oktobra u Irigu, na dan rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.

Bonus video: Hoće li debitantski roman postati hit serija? Gošća Staša Bajac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare