Foto: Beldocs/Promo

Četvrtog dana Beldocs festivala u okviru Srpskog takmičarskog programa prikazana su dva filma "Vodič za obalska utvrđenja" Tijane Petrović u dvorani Kulturnog centra Beograda i "Niko vredan pomena" Svetislava Dragomirovića u Domu omladine.

„Vodič za obalska utvrđenja“ je kratkometražni film koji je, po rečima autorke, esej film koji istražuje tehnološku evoluciju vojnih bunkera izgrađenih na obali zaliva San Franciska. Rediteljka kaže da njeni filmovi inače posmatraju i preispituju naš odnos prema istoriji, mestu i prirodnom svetu. Ovaj film posmatra geološki odnos između struktura kolonijalne moći i zemlje na kojoj su izgrađene. Kroz promene pejzaža i njegovu mitologiju, film prati evoluciju vojnih tehnologija gledanja.

Foto: Beldocs/Promo

Film „Niko vredan pomena“ opisuje ličnu dramu koju proživljava šezdesetogodišnji penzionisani porno glumac iz Srbije, koji u malteškom zatvoru iščekuje kraj Kafkanijanskog suđenja, boreći se sa demonima koji mu ne dozvoljavaju da zaspi. Film je baziran na telefonskim razgovorima iz zatvora, koji otkrivaju njegova nedela, ali takođe i duboko sakrivene emocije u rezervoarima prošlosti – koji mu dodatno otežavaju postojanje. Njegova neostvarena potreba za ljudskim i godine provedene u samoći, prerastaju u depresiju koju leči kroz ispade u javnosti, a koji su ga u isto vreme učinili da se oseti posramljenim ali i živim i postojanim.

Svetislav Dragomirović Foto: Vidoje Manojlović

– Mislim sam da je bilo važno da pružim priliku, odnosno kreiram prostor u kome će se jedan prestupnik osećati bezbedno da ispriča svoju verziju priče. Važno je saslušati, važan je i pokušaj da razumemo šta je to što je prolazilo kroz njegovu glavu, koji su koreni njegovog problema. Samo u takvoj atmosferi je moguće težiti ka istini, iako je mogućnost velika da je nikada ni ne dobijemo – izjavio je Dragomirović.

Svetislav Dragomirović Foto: Vidoje Manojlović

Danas, 14. maja u okviru glavnog takmičarskog programa očekuje nas nekoliko sjajnih filmova „Reka“ (Jennifer Peedom, Joseph Nizeti ), „Mara“ (Sasha Kulak), „Potpuno poverenje“ ( Jialing Zhang), kao i film francuske nobelovke Ani Erno (Annie Ernaux) „Godine super osmice“.

U Jugoslovenskoj kinoteci u 18 časova biće prikazan film „Mariupolis 2“ (Mantas Kvedaravicius, Hanna Bilborova), koji će najaviti ambasador Ukrajine, Volodimr Tolkač i ambasadorka Nemačke, Anke Konrad, a rediteljka Hana Bilborova će se pokloniti beogradskoj publici. Kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, litvanski reditelj Mantas Kvedaravičijus se odmah vratio u Mariupolj, gde je snimio svoj film Mariupolis iz 2016. [+], da dokumentuje život pod napadom. Dok je pokušavao da ode krajem marta, ubijen je, a njegova verenica Hana Bilobrova uspela je da izađe sa snimkom. Najavljena kao ko-režiserka, napravila ga je zajedno sa montažerkom Dunijom Sičo (koja je takođe radila na Mariupolisu), a rezultirajući film, Mariupolis 2 [+], imao je svetsku premijeru u Kanu, kao specijalnu projekciju.

U okviru srpskog takmičarskog programa biće prikazani filmovi: „Reznica“, reditelja Davora Marinkovića i „Aurorin san“ Dragane Jovanović, u terminu 19.30 u Domu omladine Beograda.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar