Foto:promo

Promocija knjige "Nebo nad Beogradom: Andrić i prestonica" Žanete Đukić Perišić biće održana danas u 19 časoava u Zadužbini Ilije Kolarca.

Oslanjajući se na istorijske činjenice, konkretne podatke iz Andrićevog životopisa, na arhivska i druga istraživanja, ne oglušujući se o verodostojnost dostupnog materijala, veliki poznavalac nobelovca Žaneta Đukić Perišić pripoveda čitaocu jednu neposrednu, ljudsku priču o sudbini po svemu reprezentativnog, zasluženo znamenitog intelektualca i stvaraoca iz 20. veka, za koga je Beograd bio stalna i strasna inspiracija.

Beograd i kao krajolik, i mizanscen, i kao socijalno okruženje u kojem se odvija pripovedna radnja, osnovni je prostor nezaobilaznog broja Andrićevih proznih ostvarenja.

Foto: Promo

Iz stranice u stranicu knjige „Nebo nad Beogradom“ čitalac prati etape piščevog životnog puta, počev od njegovog integrisanja u književni, karijerni i svakodnevni svet, preko vrlo diskretnog, reklo bi se tipično andrićevskog, tihog osvajanja pozicije značajne građanske figure međuratnog Beograda (uvaženi pisac i diplomata), do drukčije postavljene, ali takođe vrlo istaknute i uveliko potvrđene javne ličnosti novonastale stvarnosti posle 1945. godine.

Biografija pisca – prelomljena kroz prizmu njegovog fizičke ali i duhovne ukorenjenosti u jedan grad i jednu kulturu – to je ukratko sadržina ove knjige u kojoj čitalac saznaje i mnoštvo novih podataka, ali upoznaje Andrića i kroz mnoštvo dosad nepoznatih fotografija. Podjednako otvorena prema iskustvu prvih čitanja kao i za naučna istraživanja, knjiga „Nebo nad Beogradom: Andrić i prestonica“ dragoceni je doprinos kako nauci o književnosti, tako i kulturnoj istoriji Beograda i srpskog naroda u celini.

Bonus video: Vida Ognjenović na promociji knjige Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar