Foto: Rajko R. Karišić

Ne razumemo se, složili su se nakon plamene rasprave u Narodnom pozorištu filozof Nikola Kajtez i pisac Vladimir Tabašević.

Plahovita rasprava pisca i filozofa obeležila je sinoćni, poslednji dan Internacionalnog Foruma o opravdavanju stvaralaštva, koji je 15. i 16. održan u Narodnom pozorištu, na sceni „Raša Plaović“.

Forum u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula), Narodnog pozorišta i Srpskog filozofskog foruma bio je posvećen temi „Entropija i stvaralaštvo“, njihovoj večnoj i međusobnoj borbi, a dvodnevna manifestacija održavala se u formatu žive i aktivne diskusije na sceni između učesnika.

I sinoć je u Narodnom pozorištu Forum, kako su saopštili organizatori iz Zaprokula, protekao u izrazito polemičkom duhu o odnosu entropije i stvaralaštva i njihovih uticaja na društvo. Vrhunac je bila burna rasprava između filozofa Nikole Kajteza i pisca Vladimira Tabaševića.

I dok je Hans Majer-Ajhen, poznati nemački dizajner, kazao kako je „kroz svoj rad, dugo i strpljivo učio o kreaciji, o stvaranju, kako su ga opčinjavale jednostavne stvari, kojima je svojim delovanjem davao novi oblik, nov život“, Branko Kolarić, ugledni fizičar, istakao je značaj postojanja ovakvog Foruma, dodavši:

– Stvaralaštvo je jedinstven fenomen čiji su koreni u prirodi, ali da bez tehnologije mi ne bismo danas imali Rafaela, Pikasa, ne bismo mogli da štampamo knjige, možda bismo još uvek crtali nekim ugljenom i rezali zidove u pećinama. Razumevanje prirode i fizičkih zakona je ono što je dovelo do suštinskog razvoja tehnologije, do suštinskog razvoja stvaralaštva – ocenio je Kolarić.

Foto: Rajko R. Karišić

Književnik i dramski pisac Vladimir Tabašević, svojevremeno laureat NIN-ove nagrade, po čijem je tekstu „Tiho teče Misisipi“ postavljen komad u Beogradskomdramskom pozoprištu, osvrnuo se na problem odnosa entropije i stvaralaštva na umetnost i na društvo:

– Estetika je zajednička tačka stvaralačkog smisla nauke i umetnosti, dok čovek kroz osnaživanje svojih opštila bitno saznaje o svojoj prošlosti, i stalno uči o svojoj budućnosti. Ono što možemo opaziti, jesu učinci vremena, ono što vreme ima na materijalnom planu, tek u propadanju materije pojavljuje se neka vrsta znaka vremena.

Tabaševićevo izlaganje podstaklo je filozofa Nikolu Kajteza da piscu postavi pitanje kakav je njegov odnos entropije i stvaralaštva u književnosti?

Vladimir Tabašević, kako su preneli organizatori, nije želeo jasno da odgovori, već je više provocirao nedorečenošću.

Ali, potom se razgovor rasplamsao u vrlo burnu raspravu o potrebi umetnika da oblikuje svoj svet, da ga na tom putu sputava entropija, a političke prilike i ideologija stvaraju nekakav okvir koji ga ograničava.

Foto: Rajko R. Karišić

Nakon plamenog razgovora filozof i pisac složili su se da se ne razumeju i da je pisac izbegao da odgovori filofozu na postavljeno pitanje.

Polemiku su prekinuli Rafaela Fontana, istraživačica Nacionalnog instituta za optiku iz Firence i Iv Kudano, profesor iz Belgije, zaključivši kako je potrebno mnogo više pričati o saradnji naučnika i umetnika jer je jasno da između njih postoji ozbiljno nerazumevanje.

Forum o opravdanju stvaralaštva zatvoren je plesnom igrom robota sa UV svetlima.

Bonus video: BDP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar