Foto: Promo

Javni poziv za međunarodni edukativni program "Šta bi kustosiranje trebalo/moglo da bude" otvoren je za sve umetnike, kustose i radnike u kulturi, saopštili su organizatori.

Javni poziv za prijavu na konkurs otvoren je do 7. aprila, a kandidati koji uđu u uži izbor biće kontaktirani do 15. aprila, precizira se u saopštenju organizatora.

Šta bi kustosiranje trebalo/moglo da bude“ (WCSCD) kroz međunarodni edukativni program za umetnike, kustose i druge radnike u kulturi u svom petom izdanju tokom ove i naredne godine, preispitivaće poziciju umetničke institucije kroz brigu o zemlji. Deo programa odvijaće se van Beograda, „u ruralnom regionu Šumadije. Tamo je, kako navode organizatori WCSCD, parče zemljišta koje će tokom programa postati mesto susreta, predmet studije slučaja i održavanja, odnosno brige za tu zemlju.

Upravo je briga za zemlju, kao i briga za kulturu, kolektivni gest zajedničke prakse i učenja kroz različite faze, s fokusom na edukaciju koja je i srž naše povezanosti učesnika projekta.

U prvoj fazi projekta tokom 2023. biće realizovan edukativni program koji će trajati dva meseca – od septembra 2023, a nastaviće se natredne, 2024, kada će trajati mesec dana. Program je otvoren za umetnike, kustose, poljoprivrednike, sociologe, antropologe, arhitekte i druge kulturne radnike. A druga faza biće fokusirana na prikupljanje i analizu znanja. Čitav projekat biće okončan do 2025. godine.

Motivacija za čitav projekat proizilazi iz nedostatka ekološki i ekonomski održive umetničke institucije, i potrebno je da se preispitaju dualizmi kultura i priroda, muškarac i žena, iznutra i spolja, ruralno i urbano.

Kanadski akademik Donald Dvejn podseća da pitanja klimatskih promena i održivosti nisu problemi koje nauka i tehnologija mogu da reše, već su kulturni i duhovni problemi. Stvari se mogu promeniti samo ako menjamo način života, umesto da govorimo ljudima šta treba da rade.

Biljana Ćirić Foto: Muzej savremene umetnosti

Srbija posle Drugog svetskog rata beleži pad poljoprivrednih delatnosti. Dok se onda 3/4 stanovništva bavilo poljoprivedom, danas je to tek šestina. Centralna Srbija, poznata kao poljoprivredni plodni region, doživela je pad poljoprivrednih aktivnosti usled depopulacije sela i devalvacije zemljišta i aktivnosti na njemu, klimatskih promena koje su poslednjih godina izazvale dugotrajne suše, kao i nedostatak zaliha hrane za životinje. Politička desnica koristi ekološku krizu u sopstvene političke svrhe, dodatno otuđujući seoske zajednice od ostatka zemlje, koristeći ih za svoje političke ciljeve a manipulišući nacionalističkim narativima. Rasprodaja najplodnije zemlje stranim kompanijama ostavlja mnogobroje posledice po zemlju kao i po druge industrije koje propadaju. Zato organizatori ovog projekta pokušavaju da aktivnostima skrenu pažnju na posledice i da ponude konkretna rešenja za zajednicu.

Međunarodni projekat „Šta kustosiranje može/treba da bude“ pokrenula je 2018. godine kustoskinja Biljana Ćirić.

Bonus video: Venecija 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar