Skulpture i paravani,1969, ulje na platnu Foto: Kuća legata

Izložba umetničkih dela akademskog slikara Nedeljka Gvozdenovića, povodom 120 godina od rođenja velikog umetnika, biće otvorena u četvrtak, 24. februara u 19 časova u Galeriji Kuće legata, saopšteno je iz ove institucije.

Značajna godišnjica – 120 godina od rođenja Nedeljka Gvozdenovića biće obeležena otvaranjem postavke umetnikovih radova pod nazivom „Legat Nedeljka Gvozdenovića“, a na svečanoj ceremoniji će govoriti direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud i Svetlana A. Mitić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Dedinje, 1934,ulje na platnu Foto: Kuća legata

Umetničko stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, kako podsećaju iz Kuće legata, pored raznovrsnosti, jedan je od obimnijih autorskih opusa srpskih umetnika druge polovine 20. veka. Sam Gvozdenović je za života govorio da njegov opus broji oko 1.800 slika!

U jednom intervjuu, šaleći se koliko radi, rekao je:

„Sad da me, ne daj bože, neko zauvek zatvori u ovaj moj atelje…“

Zbirku svojih dela slikar i akademik SANU Nedeljko Gvozdenović poklanja 1980. godine gradu Beogradu. Osnovan je umetnikov legat, koji su sačinjavala 562 dela – 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu i 517 radova na papiru u raznim tehnikama.

Iako je još krajem sedamdesetih godina, upravo na Gvozdenovićevu inicijativu, osmišljen projekat Galerije legata, zbog neadekvatnih uslova u prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici sva slikareva dela, darovana Beogradu samo su povremeno izlagana, zbog čega je ova izložba retka prilika da se vide radovi slavnog umetnika.

Crvena mrtva priroda-crveni sto, 1967, ulje na platnu Foto: Kuća legata

Izložba dela Nedeljka Gvozdenovića trajaće do 24. marta.

Bonus video:

Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare