Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

U sredu, 11. oktobra navršiće se tačno 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović, a Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića u Profesorskoj koloniji u Beogradu i dalje će po svemu sudeći ostati zatvoren za javnost.

Spomen-muzej nalazi se na adresi Ljubomira Stojanovića 25 u beogradskoj opštini Palilula i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Spoljašnji zidovi muzeja otpadaju, krovna konstrukcija i oluci su zarđali, a unutrašnjost objekta je ruinirana i zapuštena. Na licu mesta, unutar objekta vidljive su rupe na plafonu, na zidovima sa kojih otpada malter izražena je vlaga, a u nekim delovima vire i cigle.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković izjavila je danas za „FoNet“ da ne zna šta će tačno biti sa Spomen-muzejom:

– Radimo sve šta možemo u vezi Spomen-muzeja, ne znam tačno šta će biti, ali radi se na tome – rekla je ona.

Bojana Borić Brešković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Muzej Nadežde i Rastka Petrovića u Profesorskoj koloniji godinama je zatvoren i prazan. Kako smo i ranije pisali, rođena sestra ovo dvoje velikana srpske kulture, Ljubica Luković, zaveštala je 1975. godine Narodnom muzeju svoj dom, sa željom da tu budu izloženi vredni radovi i lični predmeti koji su pripadali slavnoj slikarki i znamenitom piscu.

Ali, u međuvremenu, kuća je zatvorena za posetioce 1986. godine, a zbirka koju čine slike, biblioteka, ploče, razglednice i predmeti primenjene umetnosti, ali i nameštaj, sklonjeni su u Narodni muzej i depo.

Opus Nadežde Petrović obuhvata skoro 300 ulja na platnu, oko 100 skica, studija i krokija, kao i nekoliko akvarela.

Autor: Milos Kolarz

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 11. oktobra 1873. godine, umrla je 3. aprila 1915. godine u Valjevu.

Bonus video: Duška Jovanić napravila izložbu u čast Nadežde Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare